Hillary Clinton prva žena u utrci za Bijelu kuću

Hillary Clinton prva žena u utrci za Bijelu kuću

U noći uzbuđenja, slavlja i suza u Philadelphiji Hillary Clinton i službeno je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.  U povijest ulazi kao prva žena u SAD-u nominirana za poziciju šefice države.

Državna tajnica, senatorica iz države NYC, bivša Prva dama, odvjetnica, majka i baka- bez obzira kakav ishod utrke za Bijelu kuću bio, životopis 68-godišnje Hillary Clinton dobio je novu stranicu. Njenu životnu priču delegatima u Wells Fargo Centru, ali i ostatku Amerike, na vrlo je osoban način ispričao Bill Clinton koji ju je upoznao kao studenticu prava na Sveučilištu Yale. Već tada je bila angažirana na rješavanju problema obespravljenih.

I Bernie Sanders, 74-godišnji socijalist koji je američku mladost 2016. poveo u političku revoluciju, podržao je Hillary Clinton. Manji dio njegovih pristaša u tom je trenutku  izašao u znak prosvjeda iz dvorane. Hillary Clinton delegate je nakon službene nominacije iznenadila video porukom. “Ako je neka mala curica ostala budna i gleda ovo,želim joj reći:  ja  ću možda postati prva žena predsjednica, ali jedna od vas je sljedeća”, kazala je.

Danas na demokratsku konvenciju dolazi Barack Obama, prije osam godina rival Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću, a sada onaj koji snažno zagovara da baš ona postane 45. američka predsjednica. Prema anketama Hillary Clinton i Donald Trump se izmjenjuju u vodstvu s dva do tri posto glasova. Početak konvencije obilježili su prosvjedi Sandersovih pobornika zbog pristranosti stranačkog vodstva koje je snažno podržavalo Clinton u unutarstranačkoj kampanji.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar