HNŽ će prije izmijeniti zakon o MUP-u nego izabrati komesara policije

HNŽ će prije izmijeniti zakon o MUP-u nego izabrati komesara policije

Da je Hercegovačko-neretvanska županija drugačiji od ostalih u BiH svjedoče brojni primjeri, a najsvježiji je da se potajno radi na izmjeni zakona kako bi policija konačno dobila komesara bez kojeg godinama funkcionira zbog previranja vladajućih SDA i HDZ-a.

Da bi dvije najjače političke stranke iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, koje koče izbor imenovanja prvog čovjeka policije, konačno bile zadovoljne, iza zatvorenih vrata se intenzivno vode pregovori o tome da se ide u izmjenu zakona kako bi se u ovom kantonu omogućio uporedni izbor komesara policije i njegovog zamjenika.

Time bi se u ovom dijelu naše zemlje napravio nacionalni balans u rukovodstvu policijskih struktura, ali i presedan u funkcioniranju županijske vlasti, kojim bi HNŽ bila prva u našoj zemlji sa policijskim komesarom i njegovim zamjenikom.

Međutim ne treba zaboraviti ni to da Vlada HNŽ u tehničkom mandatu radi već četiri godine, te da su pojedini ministri već davno trebali biti umirovljeni, ali ni činjenicu da se zahuktava predizborna kampanja u kojoj bi inicijatori ove priče mogli brati političke poene.

Podsjetimo da je izbor komesara policije u HNŽ kroz više navrata pokretan i blokiran, a zadnji put je prošle godine raspisan konkurs za imenovanje Nezavisne komisije koja bi trebala pokrenuti proceduru za izbor komesara, ali je sve ostalo na tome , kao i ranijih godina.

Skupština još nije dobila imena članova komisije, jer je politika SDA i HDZ-a kao i prije pet godine zakočila proces izbora Nezavisne komisije za izbor i reviziju koja najvažnije tijelo u policijskim strukturama treba izabrati

U komisiji treba biti sedam članova, a navodno je najveći problem ko će u fotelju sjesti iz reda srpskog naroda kao i uvijek, jer je on “jezičak na vagi” za odluku o najboljem kandidatu, s obzirom na to da su tri kandidata iz reda hrvatskog i tri iz bošnjačkog, a jedan iz srpskog naroda.

Međutim u svim pokušajima dogovora, od vlasti nisu željeli odustati ni SDA ni HDZ, a kako je došlo do ozbiljnog urušavanja sistema u tim strukturama i zbog pritiska javnosti, te skorih izbora kako Klix.ba saznaje intenzivirani su dogovori političkih lidera iz tih stranaka čak i na većim nivoima vlasti da bi se MUP-a HNŽ mogao organizirati po uzoru na Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Cilj je da poluge vladanja nad policijskim strukturama imaju podjednako SDA i HDZ pa bi se ovlasti podijelile na komesara i njegovog zamjenika.

Iako su prema saznanjima portala Klix.ba pregovori intenzivirani sa ciljem da se završe prije izbora još uvijek nema nikakav službeni akt koji je upućen u Skupštinsku proceduru, pa je upitno hoće li se ova agonija okončati ili biti puko “bacanje prašine u oči” za potrebe kampanje.

Do tada policija u HNŽ radi svoj posao otežano jer je operativnost MUP-a opterećena činjenicom da godinama funkcionira bez prvog čovjeka policije

Zbog toga brojni policajci ne mogu napredovati, jer im činovanja nema ko potpisati, a oni koji su stekli uslove za penziju ne mogu napustiti policijske redove, niti mladi policajci dobiti uposlenje.

Iako trenutno fali 250 policajaca i nužna je hitna reorganizacija, hijerarhija je takva da rješenja potpisuje komesar policije kojeg HNŽ nema godinama, samo zato što se SDA i HDZ ne mogu dogovoriti.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar