Kako održavati bicikl i kako znati da je došlo vrijeme za kupnju novog

Kako održavati bicikl i kako znati da je došlo vrijeme za kupnju novog

Današnji bicikli uglavnom su napravljeni od visokokvalitetnih i izdržljivih materijala, no to ipak ne znači kako će trajati vječno. Srećom, postoje jednostavni načini uz koje možete produžiti životni vijek svojeg bicikla.

Nastavite čitati i saznajte koje korake poduzeti kako bi vas bicikl što duže služio, ali i kada je vrijeme za kupovinu novog.

Pet osnovnih koraka u održavanju bicikla

Brz pregled bicikla prije vožnje, redovno čišćenje i servisiranje, ali i stjecanje osnovnih vještina poput zamjene gume na biciklu mali su koraci, ali čine veliku razliku.

  1. Provjerite bicikl prije svake vožnje

Prije svake vožnje obavezno napravite kratku sigurnosnu provjeru bicikla. S vremenom se u gumama smanjuje tlak, vijci postanu labavi, kočnice slabije koče… Kratkom provjerom prije vožnje smanjite šanse da za vrijeme vožnje nešto pođe po zlu.

Provjerite tlak u gumama, a u vožnju ne krećite bez pumpe za bicikl. Nakon toga provjerite stanje lančanika – je li dovoljno podmazan? U ovom slučaju više nije bolje jer previše ulja za podmazivanje privlačit će prljavštinu i sitne kamenčiće koji oštećuju pogon. Zato nakon podmazivanja višak ulja obavezno uklonite suhom krpom.

Na kraju pritisnite prednju i stražnju kočnicu kako biste provjerili kako funkcionira sustav kočenja.

  1. Bicikl redovito čistite

Bicikle čistimo ne kako bi lijepo izgledali, već kako bismo dugoročno uštedjeli jer redovito čišćenje bicikla pomaže produžiti vijek trajanja dijelova bicikla.

Bicikl isperite laganim mlazom vode kada na njemu primijetite praljavštinu i blato. Izbjegavajte pranje visokotlačnim peračem jer jaki mlaz vode može oštetiti osjetljive dijelove bicikla. Također koristite isključivo sredstva za pranje bicikla ili automobila jer obični deterdžent možete djelovati abrazivno na boju i dijelove bicikla.

Nakon svakog pranja bicikl temeljito osušite jer se na mokrom biciklu može razviti hrđa.

  1. Posebnu brigu vodite o pogonu bicikla

Prljavština, blato i sitni ostaci na pogonu bicikla ubrzavaju njegovo trošenje. Primijetite li kako vam preskače lanac, možda je upravo to razlog.

Na lanac temeljito nanesite odmašćivač, pažljivo prekrivajući zupčanik i okrećući pedalu bicikla unatrag. Ostavite ga da djeluje desetak minuta te ga dobro isperite mlakom vodom. Dijelove pogona pažljivo osušite suhom krpom te na lanac nanesite ulje za podmazivanje. Višak ulja obrišite.

  1. Naučite zamijeniti probušenu gumu

Na svakom biciklu prije ili poslije pukne guma, a svaki vozač bicikla trebao bi je znati zamijeniti. Sve što vam treba je dobra volja, alat i malo vremena.

Naučite kako skinuti kotač s bicikla, vanjsku gumu i zračnicu s felge te sigurnosnu maticu s ventila. Ovdje će vam od velike pomoći biti montirač za gume. Na felgu stavite novu zračnicu, vratite vanjsku gumu i provjerite je li sve sjelo na svoje mjesto. Zatim kotač vratite na bicikl i napumpajte gumu.

Proces je jednostavan, a dodatnu pomoć mogu vam pružiti i neki od brojnih video sadržaja na YouTube-u o tome kako zamijeniti gumu na biciklu.

  1. Bicikl redovno servisirajte

Svaki vlasnik bicikla mora biti upoznat s manjim koracima u održavanju bicikla, ali veće popravke ostavite profesionalcima, pogotovo ako se tek upoznajete s time kako bicikl funkcionira.

Pogon bicikla sastoji se od manjih dijelova s kojima treba znati postupati, a održavanje nekih drugih dijelova bicikla poput disk kočnica također traži dodatno znanje i vještine. Serviser će ujedno podesiti brzine te ležajeve kotača i vilice, ali i provjeriti funkcionalnost svih ostalih dijelova.

Manji servis svakih nekoliko mjeseci, u kombinaciji s vašim redovitim održavanjem, optimalno zaokružuje brigu o biciklu.

Kada je vrijeme za kupovinu novog bicikla?

Novi bicikl isplati se kupiti kada zamjena dijelova na postojećem postane preskupa te se jednostavno više ne isplati ulagati u popravke. Na jeftinim biciklima to može biti nakon samo nekoliko godina vožnje, dok su kvalitetniji bicikli ipak izdržljiviji.

Jedna od situacija koje je moguća je ta – da jednostavno više ne možete naći rezervne dijelove za popravak voljenog bicikla. To je sigurna znak kako je vrijeme za novi.

Također, ako doživite nesreću – dobro bi bilo razmisliti o kupnji novog bicikla. Čak i ako ne izgleda previše oštećeno, napuknuti okvir veliki je sigurnosni rizik što vas ponovno može dovesti u opasnost.

Prije kupnje ovog bicikla dobro razmislite za što ćete ga najviše koristiti i na kakvim terenima ćete ga voziti. Informirajte se o različitim opcijama i olakšajte si odluku koji bicikl odabrati. Kod izbora posebnu pozornost obratite na veličinu i ramu bicikla, a i kočnice.

I ne zaboravite – uz redovno i pravilno održavanje, služit će vas godinama!

Izvor: bikemagazin.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar