HNŽ-e: Poništen natječaj za 100 policijskih službenika iako ih  nedostaje 228 u ovoj županiji

HNŽ-e: Poništen natječaj za 100 policijskih službenika iako ih nedostaje 228 u ovoj županiji

Dok je u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona procedura za prijem 125 kandidata u policijsku službu protekla uz do sada nezabilježenu transparentnost i gdje je provedbi natječaja nazočio i Eric Larson, savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH, na jugu BiH, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, traje višegodišnja trakavica u vezi s javnim oglasom za prijem 100 policijskih službenika u Kantonalni MUP.

Starosna dob

Kako piše Avaz, natječaj za prijem 100 policijskih službenika, i to 88 u činu policajca i 12 u činu mlađeg inspektora, koji je raspisan čak 2017. godine, sredinom kolovoza, morat će biti poništen.

Kako je potvrđeno, iz Ureda za zakonodavstvo HNŽ su u MUP dostavili mišljenje o tome kako je potpuno besmisleno, zbog ogromnog protoka vremena, nastavljati proceduru izbora kandidata te su sugerirali raspisivanje novog natječaja.

Upravo zbog činjenice da je natječaj raspisan prije više od tri godine, između ostalog, za daljnju proceduru je upitna starosna dob onih koji su u trenutku prijave imali 27 odnosno 35 godina. Jer, u skladu s važećim zakonom, na konkurs su se za čin policajca mogle prijaviti osobe životne dobi između 18 i 27, a za mlađeg inspektora do 35 godina.

Brojni nedostaci

Skandalozno je da se, zapravo, ovaj natječaj nije mogao realizirati zbog činjenice da HNŽ već godinama nema policijskog komesara, ali ni policijski odbor niti ijedno ključno tijelo, kao što je to slučaj u svim drugim MUP-ovima.

U ovom trenutku u MUP-u HNŽ nedostaje čak 228 policijskih službenika. Problem u vezi s izborom komesara i drugih tijela glavni politički akteri u HNŽ, HDZ BiH i SDA godinama guraju pod tepih, a za brojne nedostatke iznalaze kvazirješenja, navodi Avaz.

Javnosti nikada nisu objasnili zbog čega su naprasno prekinuli proceduru formiranja nezavisnog odbora, koji upravlja procesom izbora i imenovanja policijskog komesara. Osim toga što nema policijskog komesara, u MUP-u HNŽ su upražnjene pozicije i tajnika Ministarstva, kao i direktora Uprave za administraciju i podršku. Praktično, cijelim Ministarstvom rukovodi Slađan Bevanda, ministar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar