HNŽ: Potpisani Ugovori s 595 novih stipendista

U dvorani zgrade Vlade HNŽ organizirano je danas potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija za akademsku 2014./2015. godinu s 595  studenata koji su, nakon provedene natječajne procedure, ostvarili to pravo, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽa.

U obraćanju studentima, dobitnicima stipendije, Denis Lasić, predsjednik Vlade, kazao je kako je Vlada, unatoč složenom financijskom stanju u Proračunu, dala punu potporu da se i u ovoj akademskoj godini planiraju sredstva za stipendiranje značajnog broja studenata.

„Našim dolaskom u Vladu zatekli smo 150 stipendista. Od tada do danas svake godine povećali smo broj stipendija kako bismo poduprli mlade ljude u našoj županiji u njihovoj želji za obrazovanjem i stjecanjem novih znanja kroz različite studije. Danas imamo oko 1250 stipendista i 80 dobitnika subvencija za smještaj u studentskim domovima, a za tu nakanu u ovoj godini Vlada će izdvojiti oko 1.600.000 KM“,  kazao je predsjednik Lasić, čestitajući dobitnicima stipendija i zaželjevši im uspješno studiranje, što je preduvjet za dobivanje stipendije i u sljedećim godinama studija.

„Današnjim činom okončan je proces u kojem će 595 studenata dobiti potporu u iznosu od 120 KM. Naime, ove godine broj prijava na natječaj za stipendiranje i subvencioniranje troškova smještaja u studentske domove bio je izuzetno veliki – oko 1200 prijava. U želji da što većem broju studenata omogućimo stipendiranje, iznos mjesečne stipendije, koji je prošle godine bio 150 KM, ove godine iznosit će 120 KM“, istaknuo je Zlatko Hadžiomerović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, dodavši da, kada se brojci od 595 studenata koji danas potpisuju ugovore doda 30 dobitnika subvencije za smještaj u studentske domove  i studenti koji su ranijih godina ostvarili pravo na stipendiju ili subvenciju smještaja, dobije brojka od oko 1330 studenata koje Vlada i Ministarstvo podupiru kroz stipendiju ili  subvencioniranje smještaja u studentski dom.

„Zaista smo učinili jedan izvanredan korak. Povećali smo broj stipendija u onom obujmu u kojem vjerojatno to u Federaciji još nitko nije učinio. Ovom prigodom na poseban način želim zahvaliti predsjedniku Vlade i kolegama ministrima koji su bez zadrške prihvatili prijedlog da u ovoj godini za ovu namjenu izdvojimo preko 1.600.000 KM. Raduje me kada vidim da su i studenti zadovoljni, a na njima je obveza da uspješno studiraju i opravdaju dobivenu potporu““, zaključio je ministar Hadžiomerović.

„Stipendija sigurno znači puno, posebno studentima prve godine jer je to poticaj da još bolje učimo i postižemo bolje rezultate“, kazao je Enes Begović, student prve godine Građevinskog fakulteta, nakon potpisivanja ugovora o stipendiranju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar