Hoće li Čović, Cvitanović, Raguž i Vukadin spriječiti Lendin izbor za dopredsjednika FBIH

Hoće li Čović, Cvitanović, Raguž i Vukadin spriječiti Lendin izbor za dopredsjednika FBIH

Čelnik SDA Bakir Izetbegović je odabrao kontroverznog Refika Lendu za ‘kurbana’ koji s pozicije dopredsjednika FBiH treba spriječiti Osmorku i HDZ BiH da formiraju novu Vladu FBiH.

Još uvijek se nezna hoće li kandidat bošnjačkog kluba u Domu naroda federalnog parlamenta biti i izabran jer postoje dvojbe i unutar same Osmorke da li, ili ne, glasovati za Lendin izbor. Tu je rezervu javno obznanio šef SDP-a i prvi favorit za federalnog premijera Nermin Nikšića.

Predmet protiv Lende

Nikome zapravo, pa niti cijeloj sviti razvikanih pravnih eksperata, u ovom trenutku nije jasno što slijedi ako recimo Refik Lendo, odnosno zajednička lista od tri kandidata za predsjedništvo FBiH ne dobije potrebnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Nekako se svi nadaju i priželjkuju da Visoki predstavnik Christian Schmidt pojasni procedure pa da čak i intervenira kako bi se spriječila paraliza izbornog procesa.

Zanimljivo je, međutim, da se političke stranke, poglavito one s hrvatskim nacionalnim predznakom uopće nisu pozabavile Lendinom biografijom i njegovoj ratnoj ulozi u Lašvanskoj dolini. Podsjećamo, taj je bivši jugo-oficir bio jedan od glavnih aktera suludog hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Središnjoj Bosni, a svoju ulogu Refik Lendo je imao i na području Tuzle i Vozuće kod Zavidovića gdje je na zvjerski način ubijeno na desetine nedužnh Srba.

U Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH postoji predmet protiv nekadašnjeg komandanta operativne grupe “Bosna” Refika Lende, koji je kandidat SDA za pot/predsjednika Federacije BiH (FBiH), potvrdili su nedavno iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva kažu da je predmet protiv Lende formiran na osnovu izvješća koje je prije 20 godina podnijelo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske o ratnom zločinu nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Hrvati šute

Refik Lendo je rođen 1956. godine u Novom Travniku gdje i danas živi. Sa suprugom Aidom ima troje djece – Senada, Selenu i Kemala. Diplomirao je na Vojnoj akademiji u Beogradu 1980. godine. Od 2004. godine je član Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih brojnih odbora, a od 2015. godine i član Predsjedništva.

Na Kongresu SDA, održanom u rujnu 2019. godine, izabran je za člana Glavnog odbora stranke. Nakon Vojne akademije Lendo je 11 godina, sve do početka rata, proveo u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Tada postaje zapovjednik Stožera Teritorijalne obrane Novi Travnik. Godinu dana je bio zapovjednik Operativne grupe „Bosna“, a potom operativac u Zapovjedništvu Trećeg korpusa. Drugom korpusu Armije BiH se priključuje 1995.

Čelnici hrvatskih parlamentarnih stranaka Dragan Čović, Ilija Cvitanović, Slaven Raguž i Ivan Vukadin moraju progledati i pod svaku cijenu spriječiti izbor Refika Lende za dopredsjednika FBiH.

Ipak, sve upućuje da do toga neće doći. Čović hinjski šuti oko kandidature Refika Lende zloglasnog ratnog zapovjednika u Lašvanskoj dolini kojeg Hrvati sumnjiče za zločine nad pripadnicima HVO-a i nedužnim civilima.

To i ne čudi ako se zna da je vrh HDZ-a u nekoliko navrata amenovao i izbor Selme Cikotića na ministarske pozicije koji je također pod sumnjom za zločine na području Bugojna.

Čovićevci šute

U sarajevskim kuloarima se priča kako je šef SDA Bakir Izetbegović ucijenio i odabrao za ‘kurbana’ Refika Lendu baš zbog njegovog ratnog krimena i izvjesnog sudskog procesa.

Ali, to što Izetbegović Lendinom kandidaturom zabada prst u oko obiteljima stradalih Hrvata ne tangira samoproglašenog hrvatskog stožernika Dragana Čovića.

Da su se barem oglasili logoraši ili udruge stradalnika domovinskoga rata. Ispada da je Lendina krvava prošlost zaboravljenja i oproštena.

Izvor: J. S./Dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar