Hoće li HDZ u federalnu vlast uvesti SDA

Hoće li HDZ u federalnu vlast uvesti SDA

Pat pozicija u formiranju federalne vlasti

U najtežoj situaciji je HDZ BiH koji sada ima izglednu opciju privoljeti partnere ‘Osmorke’, prvenstveno SDP, ali i NiP, da prepuste neke od pozicija u vlasti SDA-u. Ovo se čini kako nevjerojatan i nerealan scenarij, ali upravo ovo bi, takoreći, spasilo HDZ od trajnog političkog sunovrata koje im „priprema“ SDA, a iz koje stalno ponavljaju kako su stranka s najvećim brojem bošnjačkih glasova. To je poruka prvenstveno HDZ-u, a toga su u toj stranci, kako je u izjavi potvrdila predsjednica FBiH Lidija Bradara,  itekako svjesni.

Piše: V.S.Herceg/[email protected]

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH), govoreći za emisuju ‘Kompas’ RTV HB potvrdila j pisanje Dnevnog lista o svojevrsnoj zamci od strane SDA prema političkim predstavnicima bh Hrvata.

Bradara je kazala kako bi trajna odluka visokog predstavnika oko izbora federalne vlade samo uz potpis predsjednika/ce Federacije i jednog potpredsjednika bila pogubna za hrvatski narod.

Bradara: Za hrvatski narod pogubno trajno rješenje izbora federalne vlade bez sva tri potpisa

Podsjetimo na pisanje Dnevnog lista kako bi se HDZ BiH, već sljedećih izbora, mogao naći u sadašnjoj poziciji SDA i potpunom izbacivanju iz vlasti.  Te, svojevrsne najave, prvenstveno su zbog inzistiranja SDA na intervenciji visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta oko promjena izbornih pravila  gdje se u izboru čelništva i formiranju federalne vlade može zaobići jedan od tri kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. Za sada, nema najava da će Schmidt posezati za bonskim ovlastima oko ovog pitanja.

No, „kvaka“ je u tome da SDA traži od Schmidta da takva odluka bude trajna, a ne samo privremena. Predstavnici SDA su u već nekoliko navrata istaknuli kako će prihvatiti samo trajnu odluku.  Ovo je svojevrsna zamka za HDZ BiH jer bi, SDA i DF, već naon sljedećih izbora mogli izabrati i hrvatskog i srpskog i bošnjačkog kandidata i imati većinu u nacionalnim klubovima kao i u Zastupničkom domu. Takav, izgledan scenarij, uklonio bi vodeće predstavnike bh Hrvata iz rukovodstva federalne vlasti i ‘strpao’ ih na političku marginu.

Na pitanje koliko je opasan scenarij da Schmidt donese odluku da se može izabrati vlada uz potpis predsjednice Federacije i jednog potpredsjednika i da to bude trajna odluka, Bradara je kazala:

„To je za hrvatski narod pogubno, to odgovorno tvrdim. Bilo kakvo trajno rješenje ne bi bilo dobro“.

Bradara je navela kako to nikad nije niti spomenuto na Hrvatskom narodnom saboru(HNS), te da se za takav model rješenja ne zalažu, a ponovila je i stav kako bi se sami politički akteri trebali dogovoriti oko ovog pitanja, pri tom potvrdivši riječi voditelja emisije kako se radi o „zamci za Hrvate“.

Izetbegović: HDZ sljedeći na redu

Iz ovoga je razvidno kako se radi o svojevrsnoj ‘pat-poziciji’, prvenstveno za HDZ BiH koji će, kako stvari stoje, na sve načine nastojati izbjeći upravo ovaj scenarij – izbor vlade bez potpisa jednog potpredsjednika.

U ovom slučaju SDA-ova Refika Lende koji je također kazao kako neće potpisati federalnu vladu bez da u njoj sudjeluje SDA, kao i da će njegova stranka prihvatiti samo stalnu odluku Schmidta po pitanju njenog izbora.

Podsjećamo i na znakovitu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao: “To HDZ neće prihvatiti jer znaju da je to klatno pokrenuto i da će oni sljedeći put biti na redu. Što se nas tiče, neka sve ono što su namjerili sada urade kako bi došli na vlast, ali neka to bude trajno. Neka promijene Ustav, Izborni zakon, neka Zastupnički dom većina – mi ćemo im pomoći u tome”.

Što sada?

Iako to sada ne izgleda, očito je da je upravo HDZ BiH sada u, do sada, jednoj od najizazovnijih političkih pozicija. S jedne strane, naravno da bi rado prihvatili Schmidtovu „privremenu“ oduku o izboru vlade uz potpisepredsjednice FBiH i jednog potpredsjednika, ali to neće prihvatiti SDA i čini s da su u tome u ovoj stranci više nego odlučni, pa čak i po cijenu sankcija o kojima se sve više nagađa.

Također, sve veći je sukob između SDA i stranaka ‘Osmorke’, predvođene SDP-om Nermina Nikšića i Narodom i Pravdom Elmedina Konakovića koj se sve više profilira. Došlo je do te razine da se u obranu SDA uključio i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a najnovije je da je federalni premijer Fadil Novalić, prvooptuženi u aferi ‘Respiratori’, u završnim riječima na suđenju optužio upravo NiP za sudjelovanje u montiranju političke optužnice protiv njega, a imao je i oštre kritike prema Tužiteljstvu BiH.

Međutim, da ponovimo, u najtežoj situaciji je HDZ BiH koji sada ima izglednu opciju privoljeti partnere ‘Osmorke’, prvenstveno SDP, ali i NiP, da prepuste neke od pozicija u vlasti SDA-u. Ovo se čini kako nevjerojatan i nerealan scenarij, ali upravo ovo bi, takoreći, spasilo HDZ od trajnog političkog sunovrata koje im „priprema“ SDA, a iz koje stalno ponavljaju kako su stranka s najvećim brojem bošnjačkih glasova.

To je poruka prvenstveno HDZ-u, a toga su u toj stranci, kako je potvrdila Bradara,  itekako svjesni. Kako će se ovaj scenarij odraziti na koaliciju HDZ- stranke ‘Osmorke’?

Vrlo teško je zaključiti što je summa summarum svega uz brojne mogućnosti scenarija i raspleta cijele situacije. Sve je moguće, pogotovo kada se radi o BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing