Hoće li Tužiteljstvo stići Cikotića barem za kriminal

Hoće li Tužiteljstvo stići Cikotića barem za kriminal

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, potvrđeno je jutros iz Tužiteljstva BiH. – javlja Klix.ba

Kako se navodi u priopćenju, optuženi se tereti da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra obrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio.

Riječ je o planu izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. Naime, u optužnici se navodi da je Cikotić, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora.

Izmjenama ugovora je poduzeću “Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koji su bili predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, omogućio izvoz oružja i municije višeg kvaliteta i potražnje na tržištu.

Na taj način je oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, a i drugima je pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra obrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Cikotić je rođen 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, a državljanin je BiH.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar