Hrabri musliman spasio kršćane od islamista

Hrabri musliman spasio kršćane od islamista

Životi osmorice građevinskih radnika iz kenijskog grada Mandere spašeni su zahvaljujući hrabrosti muslimanskog vozača.

Na povratku s gradilišta, vozilo u kojemu su se nalazili građevinski radnici, inače kršćani, pokušali su zaustaviti pripadnici s Al-Qaidom povezane terorističke skupine Al-Shabaab, koja ratuje protiv Kenije od listopada 2011. godine, kada su kenijske vojne snage ušle u Somaliju kako bi u sklopu međunarodnih snaga uspostavile mir u toj ratom razrušenoj zemlji.

Ugledavši desetoricu naoružanih muškaraca kako mu mašući signaliziraju da zaustavi vozilo, hrabri vozač odlučio je oglušiti se na njihove naredbe, te naglo ubrzao kako bi spasio živote svojih putnika. U tom trenutku teroristi su počeli trčati za vozilom, te ga zasuli mecima, no radnici su uspjeli pobjeći.

„Čim smo prošli napadače, oni su počeli trčati za nama ispaljujući metke na vozilo, pri čemu su nam probušili jednu gumu. Legli smo na pod, a iznad nas su sijevali meci. Zahvalni smo Bogu što vozač, inače musliman, nije zaustavio vozilo i predao nas neprijateljima. Njegov čin ljubavi nas je dirnuo i to nećemo nikada zaboraviti“, kazao je jedan od preživjelih radnika u izjavi za International Christian Concern.

O napadu je odmah obaviještena i policija koja je krenula ususret napadnutom vozilu kako bi zaštitila putnike, a predstavnik snaga reda izrazio je zahvalnost vozaču na njegovoj hrabrosti i spašavanju života osmorice nevinih ljudi.

Kako prenosi ICC, ovo nije prva situacija u kojoj je lokalni musliman izložio svoj život kako bi spasio kršćane. Slična stvar dogodila se u kolovozu 2019. kada su islamistički teroristi pokušali zaustaviti autobus koji se kretao prema Nairobiju. Vozač, također musliman, riskirao je vlastiti život kako bi spasio 40-ak putnika, većinom kršćana-učitelja, na povratku s ljetnog školskog odmora. Istoga mjeseca, hrabra grupa muslimanskih radnika spasila je 20 života kršćanskih kolega u gradu Kutulu na gradilištu nove bolnice čiju izgradnju financira kenijska vlada.

U gradu Maderi većinu čine muslimani somalskog porijekla, no brojni Kenijci odlaze onamo kako bi radili u rudnicima. Mnogi od njih su lako prepoznatljivi kršćani koji često postaju meta islamista, no primjeri poput ovih ulijevaju nadu u ljudskost i suživot kršćana i muslimana.

Komentirajući posljednji incident, voditelj regionalnog odjela ICC-a Nathan Johnson kazao je kako ovakvi primjeri pokazuju kako postoje ljudi koji su spremni riskirati svoj život kako bi spasili druge, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost.

„Treba pohvaliti ovog vozača zbog njegove hrabrosti, a svi ostali trebaju slijediti njegov primjer. Ovakvim gestama terorizam može biti pobijeđen. Molim vas, molite se za sigurnost i mir u Manderi“, poručio je Johnson.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar