Hrvat iz Tirola: Lagali su nam i sve su nas ugrozili, tužit ću ih

Hrvat iz Tirola: Lagali su nam i sve su nas ugrozili, tužit ću ih

ŠEFOVI SU LAGALI Tirol je epicentar zaraze u Austriji. Hrvat koji tamo radi tvrdi kako su im šefovi skrivali da su njihovi kolege konobari zaraženi korona virusom…

Upravo čekamo epidemiologa koji će nas napokon testirati, iako nama test ni nije potreban. Svi smo zaraženi, svi imamo simptome već neko vrijeme, kašljemo i imamo glavobolje, rekao nam je Hrvat (22) koji radi kao konobar u tirolskom Galtüru koji je osam kilometara udaljen od austrijskog grada Ischgla.

Za Ischgl se nedavno saznalo da je žarište epidemije korona virusom u Austriji, te se uz to i ostala okolna mjesta ovog mondenog skijališta vežu brojne nepravilnosti prilikom njihova zatvaranja 13. ožujka. Zbog svega je cijeli Tirol pod istragom. O svemu svjedoči i naš sugovornik iz Galtüra koji je htio ostati anoniman, ali su njegovi podaci poznati redakciji.

Zajedno s još 11 radnika, od kojih je osmero iz Hrvatske, smješten je u kući, 50 metara od hotela u kojemu rade. Svaki ima svoju sobu, međutim, sve je ostalo u kući zajedničko pa su, kaže, neprestano svi zajedno jer nemaju izbora. U Galtür je došao 18. prosinca 2019. kao sezonski radnik. Sezona na skijalištu traje do 1. svibnja kako nas je naš sugovornik uputio.

General view of a corridor with patients and medical personnel at an emergency unit of a Spanish hospital in Getafe, outside Madrid | Autor: OBTAINED BY REUTERS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLfoto: OBTAINED BY REUTERS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

– Već početkom siječnja se ovdje počelo pričati o koroni, ali sve su to bile slabe i neprovjerene informacije. A onda smo 28. veljače saznali iz pouzdanih izvora da je Norvežanin koji je radio kao konobar u Ischglu zaražen. Testirali su ga tada i sve je bilo crno na bijelo. Međutim, šefovi su nam tada rekli da to nije ništa strašno i da ne dižemo paniku. Nitko u cijelom Tirolu nije ni pomišljao o svemu obavijestiti goste i poslati ih doma – rekao je naš sugovornik.

Tek 10. ožujka zatvorili su kafić u kojem je radio zaraženi Norvežanin, a tri dana kasnije cijelo je skijalište, koje je uključivalo mjesta Ischgl, Paznaun, St. Anton am Arlberg, Sölden i Zillertal, stavljeno u karantenu. Ni tada šefovi našeg sugovornika nisu za svoje radnike omogućili da se svaki zasebno izolira, već su ih potjerali natrag u zajedničku kuću.

AUT, Coronavirus in Österreich | Autor: EXPA/PIXSELLfoto: EXPA/PIXSELL

– Uslijed svega toga je uslijedio novi šok. Saznali smo da se Rumunj koji je kuhar u našem hotelu također zarazio, a gazde su to tajili. Sakrili su ga u našem hotelu i o tome nitko nije smio ništa znati. On se cijelo vrijeme motao među nama. Dijeli ga samo zid od moje sobe. Stalno sam ga viđao. Kasnije smo saznali da je zaražen i pomoćni kuhar koji nam je svakodnevno  spravljao obroke prije nego smo završili u karanteni. U karanteni pak, kako nismo radili, nismo dobivali ni poštene obroke. Hranili su nas kao pse. Davali su nam svaki dan samo kruh i salamu – ogorčen je naš čitatelj.

Prije dva dana je saznao kako je zaražena i šefica njegovog hotela.

– Naš konzulat u Beču je dogovorio da nas epidemiolog dođe testirati, inače ovi Austrijanci ne bi poduzeli ništa. Nije ih briga za nas. Samo su nam konzulat i naša Vlada pomogli – rekao je čitatelj.

Odlučan je nakon svega tužiti svoje šefove za nemar. Kod kuće ima dijete, a s njima živi i njegov otac koji ima 70 godina. Kaže kako ne zna što ga čeka nakon što dođu nalazi testiranja, ali se nada da će moći ostati u Austriji ukoliko je pozitivan sve dok se ne izliječi.

 

/Izvor: 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar