Hrvati dobili novu stranku u BiH

Hrvati dobili novu stranku u BiH

Zbog katastrofalnih rezultata u procesu povratka Hrvata na područje Republike Srpske i odnosa hrvatskih predstavnika u vlasti prema povratku i drugim važnim pitanjima, u Foči kod Doboja je održana osnivačka skupština Hrvatskog bloka BiH. Ova nova politička platforma će se zalagati za jedinstvenu BiH bez entiteta, sa četiri regije, sarajevskom, banjalučkom, mostarskom i tuzlanskom, javlja federalna.ba

Zbog katastrofalnih rezultata u procesu povratka Hrvata na područje Republike Srpske i odnosa hrvatskih predstavnika u vlasti prema povratku i drugim važnim pitanjima, u Foči kod Doboja je održana osnivačka skupština Hrvatskog bloka BiH. Ova nova politička platforma će se zalagati za jedinstvenu BiH bez entiteta, sa četiri regije, sarajevskom, banjalučkom, mostarskom i tuzlanskom.

Malobrojni, uglavnom stariji povratnici u bosansku Posavinu decenijama čekaju obnovu i povratak mladih. “Sve sporo teče. Davno je bila priča da će biti obnova, a nikad to doći na red“, kaže Mara Bratić.

Prije rata na području današnjeg bh. entiteta RS živjelo je 220.000 Hrvata. Danas ih nema ni šest hiljada. Povratak se planski opstruira, smatraju u Hrvatskom bloku, novoj političkoj stranci osnovanoj sinoć u Foči kod Doboja.

“Nažalost, vjerovatno postoji dogovor s Dodikom da ovdje nema povratka. Hrvatski blok želi jedinstvenu BiH, da entitete pretvorimo u četiri regije”, istakao je Francisko Brdarić, predsjednik Hrvatskog bloka BiH.

Brojni bivši i sadašnji stanovnici posavskih naselja koji su prisustvovali skupu kažu kako nisu zaboravili zavičaj i da će, dok su živi, raditi na tome da se u ove krajeve vrate ljudi. Sami, bez političke podrške, ističu, ne mogu mnogo učiniti.

“Nemamo svojih zastupnika. Sve obećavaju – ništa ne ispunjavaju”, poručuje Bare Jurilj iz Austrije.

“Na ovakav način, nema uopće šanse da razgovaramo s HDZ-om jer su nas oni dosta puta prevarili, obećavali, a ništa nisu napravili hrvatskom narodu“, kazao je Jozo Tipurić, dopredsjednik Hrvatskog bloka BiH.

Hrvatski blok će zajednički nastupati sa svim bh. opredijeljenim političkim strankama. Pripreme za opće izbore već su počele.

Videoprilog FTV-a pogledajte ovdje

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar