Hrvati u Čovićevoj “privatnoj igri”?

Hrvati u Čovićevoj “privatnoj igri”?

Nakon prave bure koju je prouzročila informacija kako postoji mogućnost da će Hrvatski narodni sabor (HNS) izaći sa službenom inicijativom da BiH prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela, a u slučaju da takav prijedlog ne prođe na državnim instancama, da će to učiniti sam HNS (?!), još uvijek nema demantija na ovu temu.

Piše: V. Soldo Herceg, Dnevni.ba

Naime, portal Hrvatski medijski servis (HMS) objavio je tekst u kojem, kako se navodi, dužnosnik HNS-a koji je želio ostati anoniman, kaže kako će biti upućena inicijativa da BiH prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama, a što je malo vjerojatno da će se oko ovog osjetljivog pitanja postići konsenzus, pogotovo u vrijeme preuranjene predizborne kampanje, HNS će samostalno, svojom deklaracijom, priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

HNS-ov prijedlog podržala bi i srpska politika?

-Iako nije riječ o klasičnom priznanju države, neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom, poručio je sugovornik iz HNS-a.

Ovo dolazi nakon što se izraelsko veleposlanstvo sa sjedištem u Tirani izjasnilo podrškom hrvatskom prijedlogu izmjene Izbornog zakona.

-To je minimum koji možemo učiniti kako bismo zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici, izjavio je sugovornik HNS-a, uz zaključak: “To je naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog”.

Ova inicijativa, koja nije niti potvrđena, ali niti demantirana, potpuna je suprotnost stavu međunarodne zajednice, EU, ali i administraciji američkog predsjednika Joea Bidena i u posebno neugodan položaj stavlja službeni Zagreb, ali i tzv. sestrinsku stranku premijera Andreja Plenkovića u Hrvatskoj. Pristižu prve reakcije.

‘Neka privatna igra Dragana Čovića s kojom Hrvatska nema ništa’

Dok se sugovornik iz HNS-a poziva kako bi “jedan cijeli konstitutivan narod priznao težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom”, visoki diplomatski izvor iz Hrvatske za Jutarnji list je izjavio kako je to “neka privatna igra Dragana Čovića s kojim Hrvatska nema ništa”.

-Dragan Čović to radi na svoju ruku, a u Zagrebu ionako ispod oka gledaju šefa HDZ-a BiH i HNS-a BiH, koji izbjegava i najmanju kritiku Zorana Milanovića, a odbio se odazvati sastanku koji je Andrej Plenković organizirao u Bruxellesu, između Charlesa Michela i političara BiH, piše Jutarnji list.

Ipak, još uvijek nema službene potvrde za ovu inicijativu koja će, ukoliko do toga dođe, prouzročiti novi skandal i u još neugodniji položaj dovesti bh Hrvate.

Je li posrijedi potez očajnika koji prijeti u probleme uvući i susjednu Republiku Hrvatsku, je li to pravi politički smjer za bh Hrvate i rješavanje neriješenih političkih pitanja, prvenstveno na relaciji Hrvati-Bošnjaci u Federaciji BiH, te tko i zbog kakvih i čijih ciljeva stoji iza svega – pitanja su koja za sada nemaju odgovor.

Diplomatska ‘Operacija Izrael’

Međutim, ovo je, a nakon nedavnog posjeta Izraelu prvo predsjedatelja Doma naroda PSBiH i predsjednika HDZ BiH Dragana Čović, a potom srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika Izraelu, nastavak tajne diplomatske operacije, ali i zasigurno pogoršavanje cjelokupne političke situacije u BiH. Dok su se mnogi pitali koji je povod iznenadne posjete Čovića i Dodika Izraelu, to je sada kristalno jasno.

Radikalizira se i bošnjačka politička scena predvođena najjačom nacionalnom strankom SDA, ali i lijevim strankama koje u nazivima i statusima govore o socijal-demokratskim vrijednostima, ali sve češće se briše ta, ionako tanka, linija političkih nazora.

To su, uostalom, pokazali i vrlo agresivni, nedavni prosvjedi ispred Ureda OHR-a u Sarajevu gdje su vrlo oštre i prijeteće riječi upućene visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu čak i na radnu verziju promjene Izbornog zakona. Da stvar bude još gora, Bošnjake u BiH, koji ističu kako podržavaju EU integracije, podržala je vrlo konzervativna Islamska Republika Iran.

Bivši, kontroverzni američki predsjednik Donald Trump, koji je bio interesno-ekonomski povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a protiv kojeg se sada vodi niz sudskih procesa, između ostalog izvjesno je da će biti osumnjičen i zbog ugrožavanja nacionalne sigurnost i otuđenje službenih, strogo povjerljivih dokumenta, krajem 2017. iznenada je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i u svibnju 2018. tamo prebacio američko veleposlanstvo iz Tel Aviva. Nakon ovog poteza, Palestinci bojkotiraju američku vladu.

Podsjetimo i da su na sastanku Donalda Trampa, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija u Washingtonu, u rujnu 2020. godine, ove dvije države učinile isto. Prema Trumpu, Srbija i Kosovo su se složili oko normalizacije uzajamnih ekonomskih odnosa, a tadašnji američki predsjednik je rekao kako se radio o “povijesnom danu”.

No, taj “povijesni dan” itekako zadaje glavobolju novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, kao uostalom i puno ostalih problema iz Trumpove zaostavštine.

Inicijativa HNS-a ide putem kontroverznog Trumpa i Srbije, a protiv EU

Inicijativa HNS-a, ukoliko je i bude, ide Trumpovim putem i slijedi Srbiju, no nikako i EU i Hrvatsku te je jasno da bi ovaj “potez očajnika”, ma kakav konačan i skriven povod bio, ma o kojim se ciljevima i “dealovima” radi, bio još jedan krivi smjer u ionako višegodišnje katastrofalnoj politici.

Naime, podsjetimo da je visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao kako će EU priznati samo zajednički dogovor Izraelaca i Palestinaca, a isti stav ima i Hrvatska.

HNS-ova inicijativa imala bi suprotan smjer, nije usklađena s europskom politikom. Čak što više, od iste je sve udaljenija. No, kome je bliža?

-Međunarodno pravo je temeljni stub međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. U tom smislu, EU i njene države članice podsjećaju da neće priznati nikakve promjene granica iz 1967. osim ako se ne dogovore Izraelci i Palestinci. Rješenje s dvije države, Jeruzalemom kao budućom prijestolnicom obje države, jedini je način osiguranja održivog mira i stabilnost u regiji, rekao je Borrell.

Hrvatska protiv, Plenkoviću novi problemi

Svojedobno je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kritizirao već spomenuti potez Srbije i Kosova.

-Srbija je država kandidatkinja i pregovara u članstvu u EU te je u tom cilju dužna svoju vanjsku politiku usklađivati s europskom. U tom pogledu EU, a onda i Hrvatska, ostaje privržena poštivanju međunarodnog konsenzusa u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a. Naše veleposlanstvo, slijedom toga ostaje u Tel Avivu, zaključio je šef hrvatske diplomacije.

Iako se i ovo, vrlo osjetljivo pitanje na globalnoj političkoj sceni koristi se u dnevno-političke ciljeve i kako bi se dobili svjetski saveznici u preuranjenoj političkoj kampanji, njeni akteri, očito je, u ovoj opasnoj igri pokera, igraju na sve ili ništa.

Ukoliko do inicijative i dođe, jasno je da neće biti podržana konsenzusom, a najava kako će Jeruzalem kao glavni grad Izraela u tom slučaju priznati HNS, zaista je diletantska i uopće nelegitimna kada se radi o državi BiH. Idući dalje u krajnost, time bi i Izrael mogao priznati neovisnost, primjerice, Republike Srpske ili i neke druge “samostalne teritorije” u BiH. Nevjerojatne su reperkusije ove teme.

Figurativno, priznanje Izraela od strane HNS-a imalo bi toliki legitimitet kao što “hrvatski” član Predsjedništva BiH Željko Komšić ima legitimitet u predstavljanju Hrvata, kao konstitutivnog naroda u BiH.

No, o ovoj HNS-ovoj inicijativi još uvijek nema službenog očitovanja te je moguće i da se radi o “probnom balonu”. Bilo bi bolje da jest, jer u suprotnom, to bi bilo kretanje smjerom Srbije  te još veće udaljavanje od EU-a, SAD-a i, na koncu, Hrvatske kao i novih problema za hrvatskog premijera i predsjednika “sestrinskog” HDZ-a, a ponajviše i kockanje s bh Hrvatima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar