Hrvatska je danas obilježila 28. obljetnicu međunarodnog priznanja

Hrvatska je danas obilježila 28. obljetnicu međunarodnog priznanja

Prije 28 godina , 15. siječnja 1992., 12 zemalja koje čine Europsku zajednicu – Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španjolska, Portugal – konačno priznala Hrvatsku kao neovisnu državu.

Hrvatsku su na ovaj dan prepoznale i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Krajem siječnja 1992. Hrvatsku su priznale 44 zemlje. Stoga se 15. siječnja u Hrvatskoj slavi kao Dan međunarodnog priznanja .

„Danas, 15. siječnja 1992., zlatnim slovima biti će urezana povijest hrvatskog naroda u ovom stoljeću u 14. stoljeću, za nas sveto tlo između Mure, Drave, Dunava i Jadranskog mora. Nakon što je proglasila svoju neovisnost i suverenitet i prekinula državnopravne veze s bivšom jugoslavenskom federacijom, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, “rekao je hrvatski predsjednik u to vrijeme Franjo Tuđman naciji tijekom televizijskog obraćanja.

Hrvatska je ranije, 25. lipnja 1991., proglasila neovisnost nakon odjeka glasanja na referendumu o neovisnosti nacije 19. svibnja 1991., na kojem je 93,24% glasalo za.

Island će se uvijek pamtiti kao prvi međunarodno priznati narod koji je priznao Hrvatsku (19. prosinca 1991.), dok je Slovenija bila prva zemlja koja je priznala Hrvatsku (dan nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar