Hrvatska među pet najkorumpiranijih zemalja na području EU

Hrvatska među pet najkorumpiranijih zemalja na području EU

NA NAJNOVIJOJ ljestvici Indeksa percepcije korupcije koji je danas predstavio Transparency International, Hrvatska je zauzela 61. mjesto od 175 zemalja na svijetu. Na području Zapadne i Srednje Europe, Hrvatska je među pet najkorumpiranijih zemalja. Gore od Hrvatske su samo Bugarska, Grčka, Italija i Rumunjska. U odnosu na prošlu godinu na ljestvici se Hrvatska pomakla za jedno mjesto, no tada je bila na popisu i jedna zemlja više. No, indeks percepcije korupcije i dalje je 48, za razliku od prije dvije godine kada je bio 46.
Gleda li se područje bivše Jugoslavije, zemlja u kojoj je najmanje korupcije je Slovenija, zatim slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina pa Srbija.
Na samom vrhu su tradicionalno skandinavske zemlje, a "najčišća" od korupcije je Danska. Treće, četvrto i peto mjesto zauzele su Finska, Švedska i Norveška. Među njih se na drugo mjesto ugurao Novi Zeland.

"Korupcija je prijetnja ekonomskom rastu"

"Slabo opremljene škole, lažni lijekovi, izbori dobiveni novcem samo su neke posljedice koruptivnog javnog sektora.  Mito ne krade samo od najranjivijih – ono potkopava pravdu i ekonomski razvoj te uništava povjerenje javnosti u vlast i političke vođe.

Korupcija je problem u svim zemljama. U zemljama koje su dobile lošu ocjenu premale su kazne za korupciju i javne institucije ne odgovaraju potrebama građana, dok je mito vrlo rašireno. No, čak i zemlje koje su "najčišće" moraju djelovati. Moraju pokušati zaustaviti korumpirane. Zemlje G20 moraju dokazati svoju ulogu u sprječavanju pranja novca i prestati prikrivati korupciju", rekao je Jose Ugaz, čelni čovjek Transparency Internationala.
Indeks percepcije korupcije počeo se provoditi 1995. godine i kao "antikorupcijski" alat utječe na podizanje svijesti o problemu korupcije na globalnoj razini – koje potiče vlasti na poboljšanje i borbu protiv korupcije u javnim institucijama te omogućuje širi nacionalni kontekst za daljnju analizu korupcije.
Transparency International Hrvatska u 10 sati će javnosti predstaviti opširnije rezultate za Hrvatsku.

index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar