HRVATSKA: Neviđena blamaža DORH-a, “kičma” optužnice već je pukla, evo što sada slijedi za Todorića

HRVATSKA: Neviđena blamaža DORH-a, “kičma” optužnice već je pukla, evo što sada slijedi za Todorića

Najskuplje vještačenje u hrvatskoj povijesti vrijedno 1,3 milijuna eura je – nezakonito!

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je u 11:45 odluku u slučaju ‘veliki Agrokor‘, odnosno najskupljem vještačenju u hrvatskoj povijesti koje je plaćeno čak 1,3 milijuna eura. Podsjetimo, riječ je o financijskom vještačenju Ismeta Kamala za poljski KPMG.

Kako se doznaje sa suda, Kamalovo vještačenje proglašeno je nezakonitim dokazom

“Današnjem odlukom Optužnog vijeća vještačenje Ismeta Kamala proglašeno je nezakonitim i izdvaja se iz spisa, odnosno više nije sastavni dio spisa. Glavni razlog je taj što je Kamal radio u manjoj mjeri vještačenje, a veći dio radili su zaposlenici KPMG Hrvatska koji su pak radili za privremenu upravu Agrokora i za to bila plaćeni. Vještak mora biti neutralan i nepristran”, kazao je odvjetnik Anto Nobilo.

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor.

Kamal je u veljači ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim

Kao što je poznato, za vještačenje koje je potpisala poljska podružnica KPMG-a obrana je tražila da se izdvoji, tvrdeći da ga je napravila hrvatska podružnica KPMG-a pri čemu bi se radilo o sukobu interesa jer su u prošlosti radili za Ivicu Todorića, ali i tadašnju izvanrednu upravu Agrokora.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju “Mali Agrokor” prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura.

Premda vještačenje nije jedini dokaz protiv Todorića i ostalih, treba reći da se čini prilično nemoguće da se optužnica u sadašnjem obliku održi

Što će odluka o “izbacivanju” vještačenja značiti za budućnost predmeta veliki Agrokor ? Svakako ništa dobro po tužitelje. No dok je kratkoročno jednostavno predvidjeti kako će se stvari razvijati, s protekom vremena pojavljuje se sve više i više varijabli, a shodno tome i spekulacija.

Ono što je sigurno je da najprije treba vidjeti kako će odluka o izdvajanju vještačenja proći na Visokom kaznenome sudu (VKS), a tužiteljstvo je odmah nakon odluke najavilo žalbu. No, s obzirom da se ne radi o prvoj odluci VKS-a po ovome pitanju, postoji velika vjerojatnost da bi mogli odbiti žalbu tužiteljstva.

U tome slučaju, predmet “veliki Agrokor” ostaje bez svoje “kičme”, odnosno nalaza koji tvrdi da su Todorić i ostali počinili kaznena djela kako im se to stavlja na teret

Premda, naravno vještačenje nije jedini dokaz protiv Todorića i ostalih, treba reći da se čini prilično nemoguće da se optužnica u sadašnjem obliku održi bez svojega praktični ključnoga dijela.

Prema zakonu, optužno vijeće u tome slučaju može napraviti dvije stvari ili može obustaviti postupak, a što je malo izgledno da će se dogoditi, ili pak može optužnicu vratiti državnome odvjetništvu na doradu. U tome slučaju postoje rokovi koje sud određuje, a koji, ako se ne poštuju, znače obustavu postupka.

Prema Zakonu o kaznenome postupku za djela iz nadležnosti Županijskog državnoga odvjetništva taj rok može maksimalno biti 12 mjeseci, a iznimno tužitelji od suda mogu zatražiti produljenje toga roka, no taj rok nikako ne može biti dulji od 24 mjeseca.

Premda se čini kako je u pitanju jako dug rok, ono što situaciju s Agrokorom čini specifičnom je činjenica da je riječ o jako obimnim vještačenjima.

Najprije, mora se uopće pronaći vještaka koji je u stanju izvršiti takvo vještačenje, a zatim treba vremena da se ono provede. Uglavnom, ukoliko odluka o izdvajanju KPMG-ovog vještačanja postane pravomoćna, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo želi podići optužnicu u istome opsegu kao ovu aktualnu, prethodi im vrlo intenzivan proces traženja i angažiranja novoga vještaka, no ovoga puta sa zadanim rokovima čije prekoračenje znači propast čitavoga postupka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar