Papi Franji pozlilo u Vatikanu, hitno je hospitaliziran

Papi Franji pozlilo u Vatikanu, hitno je hospitaliziran

Poglavar Katoličke crkve papa Frane (86) hospitaliziran je iznenada danas popodne na Kardiologiji rimske sveučilišne Polikliničke bolnice Agostino Gemelli, jer mu je nedugo prije toga pozlilo u Vatikanu. Vatikanski Ured za novinstvo objavio je da je Papa otišao u Gemelli da bi bio povrgnut nekim ranije dogovorenim provjerama. Iz drugih izvora se doznaje da je to “ranije” bilo u isto popodne. Po tim izvorima Papa je imao srčane smetnje i otežano disanje. U Gemelliju su mu bronhiji pregledani kompjuteriziranom tomografijom, a nalaz, kažu, ne pokazuje ništa zabrinjavajuće.

Papa je prijepodne, kao i obično srijedom, održao opću audijenciju. U katehezi je govorio uglavnom o liku apostola Pavla. Njegove naredne obaveze su otkazane: i intervju koji je bio dogovoren danas popodne, i audijencije predviđene za četvrtak i petak. S njim je u bolnicu stigao i dio njegova osoblja, uključujući i osiguranje.

I Papa i suradnici smješteni su u takozvani Papinski apartman na desetom katu bolničkog kompleksa. Taj je apartman uređen za potrebe povremenih liječenja tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II. Sadašnji papa Bergoglio već je bio ondje desetak dana u srpnju 2021, kada je pretrpio nepredviđeno tešku i obimnu operaciju debelog crijeva uslijed stenoze izazvane divertikulom. Tada mu je odstranjen dio tog organa, bez trajnih posljedica po zdravstveno stanje.

Papa je slabije pokretan uslijed oštećenja desnog koljena. Zbog toga se kreće u invalidskim kolicima. Komentirao je da se “Crkva vodi glavom, a ne koljenima”, odbacujući pomisao da bi se stoga morao odreći dužnosti.

Agostino Gemelli je najrenomiranija talijanska bolnica južno od Pada. Ona je klinička i nastavna baza Medicinskog fakulteta Katoličkog sveučilišta Svetog Srca, a nazvana je po svom utemeljitelju psihologu fra Agostinu Gemelliju.

Papinski apartman ima bolničku spavaonicu, uz nju manju radnu sobu, gdje je uz Papu obično jedan od tajnika, te još dvije sobe za dežurno bolničko i sigurnosno osoblje. U tim prostorijama nema nikakvog luksuza, nikakve opreme koja ne bi i inače bila nazočna u tamošnjim bolničkim sobama, osim što je moguće, po potrebi, donijeti i priključiti uređaje potrebne pri intenzivnoj njezi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing