Hrvatska nositelj u skupini, a BiH u drugoj jakosnoj skupini u kvalifikacijama za Euro 2020.

Hrvatska nositelj u skupini, a BiH u drugoj jakosnoj skupini u kvalifikacijama za Euro 2020.

Hrvatska je nositelj uz Švicarsku, Nizozemsku, Portugal, Englesku, Belgiju, Francusku, Španjolsku, Italiju i Poljsku, a najopasniji protivnik iz druge jakosne skupine bi bila Njemačka

Sinoćnjim utakmicama Lige nacija zaključen je popis reprezentacija po jakosnim skupinama u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Ždrijeb je 2. prosinca u Dublinu, a Hrvatska se zahvaljujući remiju Portugala i Poljske 1-1 našla među deset najboljih reprezentacija i izborila je status nositelja.

Uz Hrvatsku, nositelji su i Švicarska, Nizozemska, Portugal, Engleska, Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, i Poljska, a bez tog je statusa ostala Njemačka. Ukupno će se u kvalifikacijama naći 55 reprezentacija koje su podijeljene u deset skupina, a bit će to prve kvalifikacije koje će igrati Kosovo. Kvalifikacije počinju u ožujku iduće godine, a završavaju u ožujku 2020. godine.

Prva dva mjesta u skupini donose izravan plasman na Euro, dok treće mjesto potencijalno vodi u doigravanje. Šest najuspješnijih osvajača skupina izborit će i status nositelja i u ždrijebu za Euro.

Moguća skupina sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom

Potencijalno najjaču skupina u kojoj bi se “Vatreni” mogli naći čine Njemačka, Turska, Grčka, Makedonija, dok bi najlakša vjerojatno bila ona s Češkom, Finskom, Estonijom, Gibraltarom i San Marinom. Nevjerojatno, ali moglo bi se dogoditi da se složi i skupina u kojoj su zajedno Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, ali ne i Kosovo za koje je Uefa odredila da ne može igrati u skupini sa BiH i Srbijom!

Izdirigiran ždrijeb

Zabranjene su i utakmice Armenije i Azerbajdžana, Gibraltara i Španjolske te Rusije i Ukrajine. Kako bi svih 12 domaćina Eura imalo jednaku priliku plasirati se na natjecanje, maksimalno se dvije zemlje domaćina mogu naći u istoj skupini. Podsjetimo, domaćini su Azerbajdžan, Danska, Engleska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Irska, Rumunjska, Rusija, Škotska i Španjolska.

Nevjerojatno, ali Uefa je izdirigirala ždrijeb i prema – vremenskim uvjetima. Tako je deset država označeno kao rizičnim zbog zimskih uvjeta i samo se dvije takve reprezentacije mogu naći u istoj skupini. Te su države Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Također, zbog velike udaljenosti Uefa je djelomično odredila i ždrijeb za Kazahstan, Azerbajdžan i Island. Sve detalje možete pogledati ovdje.

  • 1. bubanj: Švicarska, Nizozemska, Portugal, Engleska, Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, Hrvatska, Poljska.
  • 2. bubanj: Njemačka, Austrija, BiH, Češka, Danska, Island, Švedska, Ukrajina, Wales.
  • 3. bubanj: Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael.
  • 4. bubanj: Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija.
  • 5. bubanj: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski Otoci
  • 6. bubanj: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar