Hrvatska obilježila obljetnicu operacije Bljesak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković odali su u nedjelju počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Tijekom operacije Bljesak, u kojoj su za manje od 32 sata oko 7200 vojnika i policajaca oslobodila okupirane dijelove zapadne Slavonije, poginula su 42 hrvatska branitelja dok ih je 162 bilo ranjeno, prenosi Hina.

Svečanost je počela podnošenjem prijavka predsjedniku Republike, a potom je na spomen obilježje prvi vijenac položilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državnog vrha te izaslanstvo općina i gradova.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna, uslijedilo čitanje imena poginulih i minuta šutnje, a potom su nad Okučanima nadletjela dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima nazoče brojni članovi vlade, saborski zastupnici, braniteljske udruge i drugi.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kratko se obratio medijima.

“Hrvatska vojska je slavno završila rat. Sam kraj rata Hrvatsku je koštao žrtava zbog političkih projekata drugih zemalja, SAD-a prije svega.

Dolazak Hrvatske vojske je zaustavio rat u BiH, ne američko bombardiranje. Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti. To su činjenice”, poručio je Milanović

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar