Vlasti se radnicima zahvalili ponižavajućom najnižom plaćom u iznosu od 543 marke!

Nadležni iz izvršne vlasti radnicima se zahvaljuju na svemu što rade za ovu državu i njene žitelje ponižavajućom najnižom plaćom u iznosu od 543 marake, odbijanjem socijalnog dijaloga i potpisivanja kolektivnih ugovora, stoji u prvosvibanjskom proglasu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Dodaje kako su spriječili da se izmjenama Zakona o radu dodatno uruši položaj radnika, ali borba se nastavlja. Istaknuto je kako moraju uraditi sve što je u njihovoj moći da odgovorne natjeramo da počnu raditi u interesu radnika i svih žitelja, da usvoje mjere kojima će se zaustaviti masovni odlazak naših žitelja, spriječiti nekontrolirani i neopravdani rast cijena, posebno najosnovnijih životnih namirnica, higijenskih potrepština i komunalnih usluga.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

– Mora se definirati najniža plaća koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke korpe. Neprihvatljivo je da prosječna plaća iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanu obitelj. Svim radnicima se mora osigurati pravo na kolektivno pregovaranje. Ovo je vrijeme za saradnju svih s ciljem financiranja socijalne zaštite za sve. Ne smiju biti okrenuta leđa onima kojima je ona najpotrebnija, stoji u proglasu.

Rješavati probleme

Konkretnije, naglašavaju kako nastavljaju borbu da se usvoji Zakon o najnižoj plaći u iznosu od tisuću maraka čiji nacrt se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. Vjeruju da će zastupnici Federalnog parlamenta ostati dosljedni svojim izjavama da su spremni podržati prijedlog SSS BiH da najniža plaće bude tisuću maraka i da će se i ovaj put pokazati kao odgovorniji dio vlasti u FBiH, te da će biti spremni nastaviti raditi u interesu radnika, umirovljenika i svih ostalih žitelja FBiH.

– Mi smo se borili za ovu zemlju, ostali ovdje kada je bilo najteže i časno je obranili. U svaki njen pedalj su utkani krv i znoj tisuće radnika. Vrijeme je da se naš trud i rad počnu cijeniti. Ne prihvatimo tvrdnje bogatih kapitalista da će povećanje minimalne plaće dovesti do gašenja radnih mjesta. To jednostavno nije točno. Zemlje u regiji su dokaz za naš stav. Minimalna plaća kao socijalna kategorija mora biti u iznosu koji će radnicima omogućiti dostojanstven život. Ne tražimo ništa što svojim radom nismo zaradili i što ne zarađujemo, navodi se u proglasu.

Ukoliko se stvari ne promijene nastavit će se egzodus žitelja BiH u zemlje Zapadne Europe koji daleko od rodne grude pokušavaju naći ekonomsku sigurnost i normalan život. Stotine tisuća su već otišle i taj trend se mora žurno zaustaviti. Ako se to ne dogodi BiH će ostati bez stanovnika, tvornice bez radnika, ostat ćemo zemlja u kojoj žive samo oni koji nisu mogli nigdje otići.

– Osuđujemo sve one koji odbijaju suradnju sa sindikatima, te dopuštaju nasilje i kršenje ljudskih prava nad vlastitim narodom i radnicima. Jednako tako osuđujemo korporativne grabežljivce koji iskorištavaju trenutno stanje u svijetu za stvaranje ekstra profita na račun građana i radnika.

Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika i da oni koji to ne čine budu oštro kažnjeni. Također, osuđujemo i sve predstavnike sindikata koji aktivno učestvuju u akciji rušenja radničkih prava. Neprihvatljivo je da bilo koji sindikalac pristane na bilo kakve ponude kojima se radnicima baca prašina u oči, a ide na ruku poslodavcima i Vladi. Cilj moraju biti potpuna zaposlenost, uz dostojanstven rad za sve, formalizacija neformalnog rada i ukidanje nesigurnog rada, zaključuje se u proglasu.

Sindikati RS-a

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić na sastanku u Banjaluci razgovarali su o zahtjevima sindikata o povećanju primanja u javnom sektoru, kojima bi bar djelomično bila pokrivena inflacija. Cilj je, kažu, da se vrijednost plaće dovede na onu prije poskupljenja, jer je povećanje primanja sa početka godine već ‘pojela’ inflacija.

Predstavnici radnika traže i dodavanje toplog obroka i regresa na osnovnu plaću, a razgovarano je i o potrebi povećanja najniže plaće. Višković je naglasio da se traže jednoobrazna rješenja za zaposlene u upravi, bez parcijalnih slučajeva. Vlada je, kaže premijer, ponudila povećanje plate svim zaposlenima od deset posto i da se čeka odgovor sindikata. Primjena takve odluke bila bi od lipanjskih plaća.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing