Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović stvarno je zabrinuta za BiH

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović stvarno je zabrinuta za BiH

Hrvatska predsjednica  Kolinda GrabarKitarović, u intervjuu za subotnje izdanje Slobodne Dalmacije komentirala je i političke prilike u BiH: „Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari zbog traženja izmjene izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom“. Naglasila je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu izbornog zakona (u BiH). „Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH“, rekla je hrvatska predsjednica.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u razgovoru za subotnje izdaje Slobodne Dalmacije da je Hrvatskoj potrebna konsenzualna strategija razvoja te da treba napraviti odlučne reforme, čak i po cijenu gubitka izbora.

“Onaj političar koji bude spreman napraviti odlučne pa i one nepopularne reforme, čak i po cijenu gubitka idućih izbora, dao bi najveći doprinos boljitku Hrvatske“, rekla je predsjednica koja je istaknula da Hrvatska treba donijeti strategiju razvoja o kojoj se mora postići nacionalni konsenzus te da se elementi te strategije ne bi smjeli koristiti za dnevnopolitičke svrhe i mijenjati svakom promjenom vlasti.

Grabar-Kitarović nije za promjenu sadašnjih ovlasti predsjednika Republike, a vjeruje u potporu HDZ-a ako se odluči kandidirati za novi predsjednički mandat.

„Vjerujem u potporu HDZ-a, ali isto tako nastavit ću biti predsjednica, ako donesem odluku izaći na sljedeće izbore, svih državljana Republike Hrvatske. Moja agenda može biti utemeljena jedino na tom načelu“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da je proizašla iz HDZ-a, no drži i vjeruje da se “ponaša kao nadstranačka predsjednica, koja nikad nije išla na ruku pojedinoj stranci“.

„Izabralo me više od milijun i sto tisuća građana, a ja sam odgovorna njima, jednako kao i onima koji me nisu birali“, rekla je Grabar-Kitarović.

Odgovarajući na upite o predsjedničkoj kandidaturi, istaknula je kako u ovom trenutku nemamo nijednog kandidata koji je najavio kandidaturu za sljedeće izbore te je rekla: „Možete li mi navesti ijednog kandidata koji se izjasnio za kandidaturu više od nekoliko mjeseci prije samih izbora?“ Pri tomu je ponovila kako nije dobro da se preklapaju kampanje za Europski parlament i za predsjedničke izbore.

Komentirajući vanjskopolitičke teme, predsjednica Grabar Kitarović je rekla kako je „stvarno zabrinuta zbog BiH“.

„Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari zbog traženja izmjene izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom“, istaknula je Grabar-Kitarović. Naglasila je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu izbornog zakona (u BiH).

„Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH“, rekla je hrvatska predsjednica.

Osvrćući se na odnose Hrvatske i Srbije, izrazila je razočaranje što nije postignut napredak u rješavanju problema nestalih.

„Ne znam kako se osjeća gospodin Vučić (predsjednik Srbije), ali ja se osobno osjećam razočarano što nije postignut napredak na rješavanju pitanja nestalih osoba“, kazala je hrvatska predsjednica.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar