Indija ima najveći spomenik na svijetu: visok je 182 metra i koštao je 430 milijuna dolara

Indija ima najveći spomenik na svijetu: visok je 182 metra i koštao je 430 milijuna dolara

Indija je svečano otkrila najviši spomenik na svijetu čija je izgradnja koštala 29,9 milijardi rupija, odnosno 430 milijuna dolara, piše BBC. 182 metra visoka broncom presvučena statua u zapadnoj indijskoj državi Gujarat posveta je vođi pokreta za neovisnost Sardaru Vallabhbhaiu Patelu. Statua je gotovo dvostruko viša od Kipa slobode u New Yorku, a viša je i od kipa Bude u u Kini koji je visok 128 metara i koji je sve do sada bio najviša skulptura na svijetu.

Premijer Narendra Modi kazao je da će ‘spomenik neovisnosti’ postati jedna od najvažnijih turističkih atrakcija.
No, lokalni ljudi kažu da je to bacanje javnog novca koji se mogao utrošiti i na puno pametniji način. Premijer Modi je pak na svečanom otkrivanju spomenika rekao da je to simbol ‘indijskog integriteta i odlučnosti’.

Tijekom svečanosti otvaranja spomenika, koji je djelo umjetnika Rama V. Sutara, borbeni avioni zasuli su statuu cvijećem.

Kako pišu lokalne novine, tisuće policajaca raspoređene su po čitavom okrugu kako bi se suzbili protesti koji su u nekim dijelovima bili i nasilni. Policija je također uhapsila nekoliko farmera i plemenskih aktivista koji su prosvjedovali u utorak.

Spomenik je postao mjesto okupljanja lokalnih farmera koji od vlade zahtijevaju kompenzaciju za oduzetu zemlju koja je iskorištena za različite namjene, uključujući i izgradnju spomenika.

Polovicu iznosa potrebnog za izgradnju kipa platila je vlada Gujarata, dok je ostatak prikupljen od federalne vlade i donacijama.

Ovaj spomenik je glavni projekt premijera Modija koji je, baš kao i Patel, rođen u pokrajini Gujarat. Izgradnju spomenika naručio je još 2010. kad je bio ministar u vladi.

Statua je gotovo dvostruko viša od Kipa slobode u New Yorku, a viša je i od kipa Bude u u Kini koji je visok 128 metara i koji je sve do sada bio najviša skulptura na svijetu.

 

Međutim, spomenik Patelu neće dugo ostati najvišom skulpturom na svijetu. Naime, vlada zapadne indijske države Maharashtra gradi spomenik kralju ratniku Marthe, Shivajiju koji će biti visom 190 metara.

Inače, Patel je bio indijski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera. Bio je poznat kao ‘čelični čovjek Indije’ nakon što je uvjerio zavađene države da se ujedine i postanu dio države Indije nakon ujedinjenja.

Tijekom svoje kampanje za mjesto premijera 2013., Modi je rekao da ‘svaki Indijac žali što Patel nije postao prvim premijerom’.

Posljednjih godina Modi je na čelu hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata Party (BJP) i prigrlio je Patela u nadi da će se okoristiti njegovim naslijeđem. Iako političari Stranke kongresa tvrde da je Patel bio njihov član, Modi kaže kako njegovo naslijeđe  pripada svima.

Vlada te pokrajine se nada da će mjesto na kojem se nalazi spomenik, a to je oko 200 km od glavog grada Gujarata, Ahmedabada, privući oko 2,5 milijuna posjetitelja i tako potaknuti razvoj lokalne ekonomije. Posjetitelji se mogu i popeti na 153 metra visoki vidikovac koji se nalazi kod prsa statue.

No lokalno stanovništvo, uključujući i farmere, pomalo je skeptično.

‘Umjesto što novac troše na ogromne skulpture, trebali su ga potrošiti za potrebe farmera tog kraja’, rekao je Vijendra Tadvi, jedan od poljoprivrednika koji je tijekom izgradnje spomenika radio kao vozač.

O kakvoj je skulpturi riječ?

Spomenik jedinstva težak je oko 67.000 tona i izgrađen je da odolijeva jakim vjetrovima i potresima
Za izgradnju je potrošeno oko 12.000 brončanih ploča teških skoro 1.850 tona
Čitavo memorijalno područje zauzima oko 20.000 četvornih metara što uključuje i 12 četvornih kilometara umjetnog jezera
Na izgradnji spomenika radilo je 2.000 radnika iz Indije i još nekoliko stotina iz Kine

(Izvor: Jutarnji.hr)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing