Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija više ne primaju ekonomske izbjeglice

Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija više ne primaju ekonomske izbjeglice

Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija od jučer su počeli zaustavljati prihvat stranih državljana za koje se sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku.
Naime, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je kazao kako će Hrvatska dopuštati prolaz samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana. Slovenija je jučer pokušala vratiti 162 migranta koji dolaze iz ratom neugroženih zemalja, ali je Hrvatska taj zahtjev odbila.
– Osobe dolaze i iz zemalja koje ne mogu dobiti međunarodnu zaštitu. Prije svega radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Odmah smo obavijestili kolege iz Makedonije i Srbije da građani ovih zemalja više neće moći prolaziti ovom rutom. U tom slučaju morat ćemo ih tretirati kao ilegalne migrante, pojasnio je Ostojić.

Novi režim na granici

Još jednom je poručio kako će migrantski problem treba rješavati u Turskoj i Grčkoj, na izvorištu. Spomenuta Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku. Do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je u srijedu, nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu. Zadnjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovi njihova državljanstva, pretpostavlja da su čisti ekonomski migranti, a oni u Sloveniji obično ni ne zatraže azil. Njihov je ulazak i boravak u skladu s važećim propisima EU-a u Sloveniji nezakonit, navode u slovenskoj policiji te dodaju da su se nakon neuspjela formalnog pokušaja njihova vraćanja u Hrvatsku odlučili javno objaviti da Slovenija više ne prima ekonomske migrante. Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin naglasio je da su granice zatvorene za ekonomske migrante, slijedom stajališta u Hrvatskoj i Sloveniji tko u ovim zemljama ne može uživati gostoprimstvo.

Izbjeglice na granici

– Moramo zaštititi svoju zemlju i zato smo primijenili recipročne mjere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mjesta. Nećemo dopustiti da u Srbiju uđe nitko tko ne može nastaviti putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze kako bi ostali, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati, rekao je Vulin.
Iz UNHCR-a je također priopćeno kako su Srbija i Makedonija ograničile prolaz za migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana, a sukladno toj odluci kroz Srbiju na putu ka zapadnoj Europe neće moći proći izbjeglice iz Afrike i Azije, za koje su već zatvorene granice Slovenije i Hrvatske. Melite Šunjić, glasnogovornica UNHCR-a, naglasila je kako su izbjeglice iz drugih zemalja su vraćene, tako da je stotine njih ostalo na granici nakon što je tri sata poslije ponoći u noći sa srijede na četvrtak Makedonija zatvorila granicu, a stotinjak je ljudi zarobljeno na ničijoj zemlji. Potvrdila je kako je i Srbija počela u Makedoniju vraćati sve koji nisu Sirijci, Iračani i Afganistanci. Od samog izbijanja migranske krize Europa muku muči na koji način sustavno riješiti ovu problematiku, koja se dodatno zakomplicirala nakon terorističkog napada u Parizu. Upravo zbog toga mnogi najavljuju kako bi uskoro mogla slijediti i suspenzija Shengena, a ostaje da vidimo koji će biti potez zemalja regije kao i BiH ukoliko se to zaista i dogodi.

dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar