Cedevita poražena u 6. kolu skupine Eurolige u Zagrebu od Olympiacosa s 70-83

Cedevita poražena u 6. kolu skupine Eurolige u Zagrebu od Olympiacosa s 70-83

Serija Cedevitinih euroligaških pobjeda stala je na brojci tri. Ostvarila su se predviđanja da će ozljedama izranjavani Olympiacos biti možda i teži suparnik nego da je došao sa Spanoulisom i Printezisom. Prepun Draženov dom vidio je kako izgleda klub u kojem se godinama uzgajala kultura pobjeđivanja. Aktualni europski doprvak sudjelovao je na pet od posljednjih sedam Final Fourova, a u Zagrebu je lagano pobijedio 70:83.

Propusna obrana

– Nismo ih podcijenili, nema šanse. Jednostavno, nekada se događa da u ovakvim situacijama oni koji inače imaju manju ulogu pokažu svoju kvalitetu. Otprilike, kao što smo mi napravili u Istanbulu i Milanu – prokomentirao je 33-godišnji James White.

Grčki trener Giannis Sfairopoulos se odlično pripremio za Cedevitinu igru. Snimio je da su Pullen i Bilan glavni napadači hrvatskog prvaka i potpuno ih zatvorio. U 20 minuta koliko je američki playmaker proveo na parketu Olympiacos je napravio 20 koševa prednosti, a u Bilanovih 26 minuta Cedevita je bila na -16. Jedini napadački plan B koji je povremeno uspijevao bile su trice (pet u prvoj četvrtini, jedinoj koju su Zagrepčani dobili), ali Mršić nije pronašao niti jednog raspoloženog igrača.

Obrana je, pak, bila još veći problem. Niti čovjek ni proteklih dana često spominjana zonska obrana nisu funkcionirali. Dovoljno da Cedevita polako, ali sigurno potone u treći poraz u skupini B. Olympiacos je sinoć bolje odigrao, ali Cedevita i dalje ima ozbiljnu priliku za prolazak u Top 16. Na rasporedu su još četiri kola, slijedi gostovanje u Limogesu.

Imali su domaćini i dvije dobre prilike za potpuno neizvjesnu završnicu, ali su na 58-64 dopustili skok u napadu i zakucavanje Hunteru nakon što je Strawberrypromašio oba sl. bacanja. Odmah zatim je kontra Pullen-White na 60-66 završila sa samo jednim sl. bacanjem nakon alley-oopa umjesto, primjerice, faul-košem.

Ostali bez Lojeskog

Za razliku od prošlog tjedna kada je Cedevita imala prevlast u skoku protiv Baskonije (49-30), ovaj put je zrakom vladala suparnička momčad (27-41). Imao je Olympiacos čak 17 napadačkih skokova, a obrana je, osim na startu, bila visokog intenziteta.

Hunter je bio moćan pod košem, Mantziaris i Hackett su sjajno dirigirali igrom, a Šarićevi vršnjaci Papapetrou i Agravanis dominirali protiv Arapovića, bivši “cibos” Strawberry svestran. Nije im nedostajao niti Lojeski koji je u prvom poluvremenu osjetio bol u Ahilovoj tetivi.

– Nismo igrali dobru obranu, a dogovor je bio da ih za pobjedu moramo zadržati na 60 do 70 koševa. Vidjelo su koliko su tjelesno jači od nas. Nisam razočaran, ali mi je žao što nismo pronašli odgovor na njihovu agresivnost – pričao je trener Veljko Mršić nakon utakmice.

– Hackett je svojim pritiskom izgurao naše bekove sve do centra, Hunter je dominirao i pomagao u obrani, a velik razliku napravio je i Papapetrou. Hunter i on, dva unutarnja igrača, postigla su 35 koševa. I u sl. bacanjima smo bili slabi. U prvom poluvremenu 6/11, na kraju 65 posto. Sa svime time i potpuno lošim skokom ne može se pobijediti Olympiacos. S različitim tipom napadača, Strwberryjem i Athinaioum u kutovima, imali su rješenja i za našu zonu u kojoj se Bilan nije dobro kreatao.

Žorić nije bio u planu

U posljednjoj četvrtini Mršić je pokušao i s Lukom Žorićem.

– Nije bio planiran, ali Bilan, kao ni ostali, nije bio na razini na kojoj je bio posljednjih tjedana pa sam pokušao sa Žorićem i njegovom energijom nešto promijenim. Na kraju sam ipak želio dati priliku dečkima koji su nas doveli u ovu situaciju i nanizali šest pobjeda u oba natjecanja – rekao je još Mršić.

Sfairopoulos je bio presretan, Olympiacos je i bez četvorice iz startne petorke ostao u igri za prvo mjesto u skupini.

– Pobijedili smo jer smo bili disciplinirani, jer su se igrači žrtvovali za druge. Ova večer je velika i važna za budućnost Olympiacosa. U početnoj petorci imali smo trojicu 21-godišnjaka, ne sjećam se da je naš klub ikada u svojoj povijesti imao tako mladu postavu – likovao je grčki trener.

Gledatelji ostali izvan dvorane

Draženov dom bio je prepun, ali dogodio se i organizacijski propust jer je nekoliko stotina gledatelja s ulaznicama ostalo ispred dvorane koju je policija zaključala desetak minuta prije početka. Iz kluba su, uz ispriku, najavili da će svima s plaćenim ulaznicama biti vraćen novac, uz gratis ulaznicu za utakmice protiv Efesa i Partizana.

Cedevita je opet imala sjajnu atmosferu i glasnu publiku. Stepenice se nisu vidjele od ljudi koji su na njima sjedili, a neki su i stajali.

jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar