• Hrvatska u finalu Davis Cupa u Madridu
  • Hrvatska u finalu Davis Cupa u Madridu
  • Hrvatska u finalu Davis Cupa u Madridu

Hrvatska u finalu Davis Cupa u Madridu

Fantastična Hrvatska igrat će u nedjelju u finalu Davis Cupa u Madridu nakon što je s 2:1 pobijedila Srbiju na krilima nevjerojatnog Borne Goje i najboljeg svjetskog para Nikole Mektića i Mate Pavića. Srbima nije pomogao niti potpuni angažman svjetskog broja jedan Novaka Đokovića. On jest očekivano nadigrao Marina Čilića, 18. put u dvadeset međusobnih mečeva, ali prije i poslije toga briljirali su prvo spomenuti, oni iz prve rečenice našeg teksta.- piše Jutarnji.hr

Da je Davis Cup zbilja posebno natjecanje još je jednom dokazao 23-godišnji Gojo, Splićanin je do prije deset dana bio bez ijedne Top 70 pobjede u karijeri, a iza njega je bila vrlo prosječna godina u kojoj je nazadovao u renkingu. U Torinu je prvi meč odigrao kao 276. tenisač svijeta, u ponedjeljak je pao još tri mjesta, ali i nastavio oduševljavati cijeli teniski svijet, toliko da mu se tepa da je MVP dosadašnjeg dijela natjecanja. Gojo je sredio Alexeia Popyrina (61), Lorenza Sonega (27) i u petak u Madridu Dušana Lajovića (33). Puno iskusnijeg suparnika svladao je u tri seta, oporavio se od šoka prvog seta u kojem je vodio 4:2, 40:0 i nakon toga izgubio 13 poena u nizu, odnosno 17 od 18 za 4:6.

Osvajači Wimbledona i olimpijski pobjednici su jednostavno savršeni, kako u Torinu, tako i u Madridu. Četiri pobjede u dva seta, četiri meča bez izgubljenog početnog udarca. Srpska je reprezentacija promijenila nominaciju, umjesto Nikole Ćaćića na teren poslala Filipa Krajinovića uz Đokovića, ali ništa im to nije pomoglo. Nije im bilo pomoći, makar su se opirali dosta dugo u prvom setu. Spasili su pet break-lopti, četiri na Đokovićev, jednu na Krajinovićev servis, no na šestu je Mektić loptu zakucao za 7:5. Takav pritisak se morao isplatiti. Drugi set se pretvorio u šetnju, Krajinovićev servis je ponovo bio labilan za 3:1 Hrvatske. Nervozni Đoković je frustriran šutnuo torbu s opremom, nabio je na reklamni pano.

– Ovdje nitko nije normalan – orilo se u Madrid Areni kad su Mektić i Pavić poveli s 5:1 u drugom setu.

Bilo je to nakon što je pukao i Đokovićev servis. Euforija je već zavladala na našoj klupi, teško je emocije skrivao i izbornik Vedran Martić. Kao da su svi čekali da se zagrle i zapjevaju:

– Večeras je naša fešta, večeras se vino pije, nek se igra, nek se piva, jer ko nije pije, Dalmatinac nije.

Tako se pjevalo u Madrid Areni. Nisu svi u reprezentaciji Dalmatinci, ali pjesma je svima lijepo legla.

Hrvatska je u svom četvrtom finalu Davis Cupa, nevjerojatan je to podatak za jednu tako malu državu, malu tenisku naciju po broju registriranih igrača, ali iz toga malog inkubatora već desetljećima izlaze vrhunski tenisači. U nedjelju u finalu Hrvatska će od 16 sati igrati protiv Rusije ili Njemačke (oni igraju danas od 16 sati). Rusija je apsolutni favorit, bila je označena kao broj jedan prije početka i za sada je opravdala status s dva Top Ten igrača (Danil Medvedjev, Andrej Rubljov), jednim Top 20 (Aslan Karacev) i jednim Top 30 (Karen Hačanov), koji čak nije skinuo trenerku do sada.

Najbolji svjetski tandem bio je bolji od najboljeg svjetskog tenisača.

– Sjajna pobjeda, svi znamo tko je i što je Novak. Uspjeli smo pobijediti težak tim. Super smo sretni što smo u finalu, bit ćemo spremni za nedjelju – poručio je Mate Pavić.

– Bilo je teško, jako su dobro servirali na početku. Novak je pokazao zašto je broj jedan u svijetu, ali mi smo bili odlični, iskoristili smo maksimalno naše prednosti. Presretni smo – dodao je Nikola Mektić.

Oni su doslovno u Davis Cupu vratili formu s kojom su dominirali u prvih osam mjeseci ove godine. Osam mjeseci koji su im donijeli devet titula i na kraju ih stavili na pijedestal.

– Jako sam ponosan na igrače. Sada smo slobodni jedan dan i bit ćemo spremni za finale – kratko je prozborio Vedran Martić, koji još ne zna za poraz na ovoj funkciji.

Pet dvoboja, pet pobjeda. Indija u Zagrebu, Australija, Mađarska i Italija u Torinu, Srbija u Madridu. Neka se taj niz produži barem do sljedeće godine, neka uživa u slavi nedodirljivog, nepogrešivog izbornika.

Marin Čilić je također dao svoj mali dio u ovom putu do finala. Jest, izgubio je tri meča u nizu. Prvi potpuno nepotrebno (Zsombor Piros), sljedeća dva od vrhunskog igrača Jannika Sinnera, kojemu je servirao za pobjedu, a o Đokoviću ne treba trošiti riječi. I, tko zna, možda će baš on biti pobjednička karika u nedjelju.

Nemojte se kladiti protiv njega, on ima iskustvo dva finala, ovo će mu biti treće. Imat će strašan motiv. Kao što će ga imati i Borna Gojo, apsolutno najbolja priča otkako je završni turnir krenuo prošlog tjedna. Sa 279. mjesta na rang-listi odletio je među zvijezde. Može se jedan put iznenaditi, može se zalomiti dvaput, ali treći put kad nadigraš puno bolje rangiranog igrača, onda to više nije slučajnost.

Hrvatska ima strašnu momčad, samo tri godine nakon što je u Lilleu pomela Francusku u finalu. Tko se na to mogao kladiti? I još bez Borne Ćorića

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar