• Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama
  • Održana promocija monografije općine Prozor-Rama

Održana promocija monografije općine Prozor-Rama

Monografija općine Prozor-Rama promovirana je u kinodvorani Doma kulture u Prozoru. Uz glavne urednike knjigu su promovirali profesor biologije i kemije Ilija Šarčević, sestra Terezija Antunović, lektorica monografije, fra Josip Jozić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene i doktor filozofije i Zoran Stojanović, profesor filozofije. 

Nakladnik ovog djela je Općina Prozor-Rama na čelu s načelnikom dr. Jozom Ivančevićem

Sve prisutne je na samom početku promocije pozdravio općinski načelnik dr. Jozo Ivančević te između ostalog kazao: “U izradi monografije su najznačajniju ulogu imali urednici fra Miljenko Petričević i fra Ivan Šarčević te zaslužuju naše veliko hvala na ogromnom trudu koji su učinili kako bismo imali ovu knjigu. Hvala svima što ste došli, živjeli.”

Osim glavnih urednika fra Ivana Šarčevića i fra Miljenka Petričevića na ovoj monografiji, koja u najširem smislu informira o povijesti i sadašnjosti lokalne zajednice sa središtem u gradiću Prozoru, a nazvane po rijeci Rami, radio je urednički kolegij koji čine veliki broj autora tekstova i fotografija.

Lekturu je napravila Terezija Antunović, a prijevod na engleski je uradila Dragana Divković. Grafičko oblikovanje je uradio Branko Ilić, dok je  tisak završen u tiskari „Grafotisak“, Grude. Fra Miljenko ističe da se oni koji su radili na monografiji nisu umarali ni kad je pojedine tekstove trebalo raditi po nekoliko puta te im zahvalio na trudu.

Knjiga koju valja imati

Glavni urednik fra Ivan Šarčević o ovom djelu je za Ramski Vjesnik kazao: “Ideja za Monografiju općine Prozor-Rama došla je od načelnika dr. Joze Ivančevića i tome ima godina, negdje oko šest. Monografija je bila završena još 2019. godine, no zbog korone se oteglo pa smo morali ponovno dosta toga ažurirati. Rijetko koji kraj ima tako dobrih knjiga kao što mi imamo. Nekome će sada ovo biti suvišno, no, nije tako. Želja nam je nekako da Prozor učinimo našim središtem. Rađeni su veliki simpoziji koji su pomogli izradi Monografije. Od tih općina gdje su Hrvati većina, malo je onih koje imaju monografiju. Naša Monografija ima 15 različitih odjeljaka i 38 suradnika. Bit će jako lijepo imati ovu monografiju, ali i za poklon.”

Monografija kao antologija s najvažnijim generalnim i specifičnim obilježjima 

Jedan od promotora, doktor filozofije i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Josip Jozić, osvrnuvši se na monografiju je tijekom promocije kazao: “Monografija Općina Prozor Rama koja je večeras pred nama, djeluje mi pomalo kao djelo koje u sebi uključuje sve ove oblike knjiškog izdanja. Rekao bi običan svijet, to je knjiga o Rami, što je posve točno, knjiga koja za predmet svoga predstavljanja u centru pozornosti ima cjelovitu općinu, ali ona je pomalo i priručnik koji se može uzeti u ruku i pogledati ono što još o svom kraju ne znamo, ona je pomalo i udžbenik o onome što već dobro znamo.”

Fra Josip je na kraju istaknuo antologijsko obilježje ovog djela, to da njegov sadržaj objedinjuje najvažnije. “Ona ne ide za tim da znanstveno obradi cjelinu ovog kraja, ali je pojedinim svojim prilozima i znanstveno djelo. Ova monografija ne ide za tim da bude foto-monografija našeg kraja, jer fotografije prate tekstove, ali ona je pomalo i to. Ja bih rekao, ova monografija je u određenom smislu i antologija, jer je svojim temama izabrala ono najvažnije što obilježava jedan kraj generalno i najvažnije što obilježava naš kraj specifično”, zaključio je fra Josip.

Foto: fra Josip Jozić

Kroz monografiju upoznati vlastitu duhovnu, kulturnu i prirodnu baštinu

“O Rami se prilično pisalo i objavljivalo zadnjih desetljeća. Vrijedi spomenuti kvalitetnu knjigu fra Ljube Lucića “Rama kroz stoljeća”, a koja može biti primjer kako se piše povijest jednog kraja. Ali ovoga puta pred nama stoji nešto jedinstveno, knjiga koja s više aspekata govori o povijesti, o društvenim odnosima i kretanjima, kulturnom i duhovnom životu, biljnom i životinjskom svijetu, geografiji, društvenim institucijama, obrazovanju, sportu. (…) Iza ovog kapitalnog djela, na preko 400 stranica, stoje mjeseci i godine marljivog altruističkog rada, a osim kvalitetnih i poučnih tekstova brojnih autora, jedinstvene fotografije također prikazuju različite aspekte života u našoj općini”, kazao je Ilija Šarčević, profesor biologije i kemije.

“Čitajući monografiju, u duhovnom smislu ćemo se osjećati još više ukorijenjenima u nizu generacija koje su nam prethodile, ali ćemo saznati ponešto i o geografiji, životinjskom i biljnom svijetu i mnogo čemu drugome. Naučit ćemo dosta o samima sebi. Kao što je strani jezik teško naučiti bez dobrog poznavanja materinjeg jezika, tako je teško upoznavati i razumjeti predjele, običaje i ljude u drugim dijelovima svijeta bez poznavanja vlastite duhovne, kulturne i prirodne baštine”, dodao je Šarčević te zaključio da je objavljivanje ove monografije doista velik i značajan događaj.

Foto: Prof. Ilija Šarčević

Rama smo ti i ja

Lekturu ovog iznimno opširnog djela uradila je sestra Terezija Antunović, a koja je tijekom promocije kazala: “Rama je čežnja za uspjehom njenih sportaša, glazbenika, školaraca, intelektualaca, zanatlija, poljoprivrednika… Rama smo ti i ja. Ali, samo onda kada s njom i za nju radimo. Njoj i u njoj se radujemo i njenu ljepotu udišemo. Sve su ovo samo neke od niti na koje ova knjiga ukazuje. Da je to tako i puno više od toga, sami ćete se uvjeriti kada je uzmete u ruke, otvorite i onda poželite ponovno živjeti i biti u svojoj Rami.”

Foto: Sestra Terezija Antunović

Gotovo 600 fotografija kao vrijedni povijesni dokumenti

Osvrnuvši se na sadržaj monografije, ali prije svega na fotografije koje prate tekst, profesor Zoran Stojanović je kazao: “Danas ljudi ne vole tekst bez popratnih fotografija ili kratkih video uradaka. Ona je postala poseban medij suvremenog društva. Zato je jedna od osobitosti ove monografije mnoštvo fotografija. Uključene su 544 fotografije i to od kraja 19. stoljeća pa sve do ovih zadnjih nekoliko dana. Sve te fotografije zorno ilustriraju tekstove i daju potpuni sadržaj Monografiji. One su trenutak povijesti koji je na neki način zaleđen i ostaje onakav kakav jest. Posebno je zanimljivo vidjeti stare fotografije, krajolike, ljude i običaje. Na samom kraju Monografije nalaze se bibliografske zabilješke o Rami i ramskom kraju. One će zasigurno poslužiti za različite stručne, ali i popularne radove koji su vezani za Ramu. Marljivi fra Tomislav Brković je sve to skupio na jedno mjesto.”

Foto: Prof. Zoran Stojanović

“Iskoristio bih priliku i zahvalio članovima Uredništva i svima koji su dali svoj doprinos u izradi ove vrijedne monografije: od onih koji su pisali tekstove od najvećeg do najmanjeg, koji su ustupali fotografije ili pravili nove, koji su svojim savjetima pomogli da monografija bude što potpunija. Nikoga neću imenovati, jer uvijek postoji opasnost da se nekoga od mnogobrojnih suradnika zaboravi. Iskrena hvala svima. Na kraju hvala načelniku dr. Jozi Ivančeviću na ukazanom povjerenju i potpori svake vrste pri izradi ovog vrijednog djela. Svima preporučam da monografiju uzmu u ruke i bolje se upoznaju s Ramom, s vrijednostima i ljepotama koje imamo i koje trebamo čuvati i sačuvati za budućnost”, zaključio je fra Miljenko Petričević, jedan od glavnih urednika.

Moderatorica programa bila je Blaženka Matešić. Monografija se isključivo na promociji mogla kupiti po simboličnoj cijeni od 20 KM, a sva sredstva bit će usmjerena ka Crvenom križu općine Prozor-Rama i potrebite u općini. Promociju je svojim izvedbama uljepšao vokalni sastav “Arabella”.

Ostale fotografije pogledajte na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ramski.vjesnik&set=a.4675293692507476

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar