Hrvatski gradovi pod vodom, HGSS objavio dramatične snimke evakuiranja stanovništva

Hrvatski gradovi pod vodom, HGSS objavio dramatične snimke evakuiranja stanovništva

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

https://www.facebook.com/watch/?v=974226183592179

Nadležne službe su na terenu , a evakuirani su stanovnici čije su kuće najugroženije. Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37.

Izvanredne mjere obrane od poplave u Hrvatskoj Kostajnici

Izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su i u Hrvatskoj Kostajnici zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une izazvanog obilnim kišama. Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora, jer je voda već na kolniku državne ceste 47.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mjere obrane od poplava. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora jer je voda već na kolniku državne ceste 47.

Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa.

Zrmanja dostigla povijesnu razinu

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje, javljaju iz Zadarske županije.

Tamo su tijekom cijele noći pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka i Split, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH i djelatnici Hrvatske vode s mještanima i ostalim operativnim snagama civilne zaštite punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje. Na terenu su i pripadnici HGSS-a Gospić, Šibenik, Split i Zadar, a čamci za potrebe evakuacije stanovništva su spremni.

Na terenu su tijekom cijele noći dežurali i županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić i voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar