HRVATSKI NARODNI SABOR: Sedam zaključaka za subotu

HRVATSKI NARODNI SABOR: Sedam zaključaka za subotu

Hrvatski narodni sabor zasjeda sutra u Mostaru, gdje bi ponajviše govora trebalo biti o izmjenama Izbornog zakona i predstojećim izborima.
Na sabor, koji je zatvoren za javnost, prema saznanjima portala Hercegovina.info stiže sljedećih sedam zaključaka ili prijedloga koji će se naći na sjednici:
1. Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS BiH u dosadašnjim pregovorima dosljedno provodio utvrđeni pregovarački okvir i Sporazum iz Mostara od 17. lipnja 2020. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti.
2. Hrvatski narodni sabor potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. Postojeći Izborni zakon nije usklađen s Ustavom BiH i antidaytonski je. Njegovim izmjenama treba omogućiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 i svih presuda Europskog suda za ljudska prava.
3. Hrvatski narodni sabor je spreman nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena, na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora.
4. Sve političke aktere koji blokiraju provođenje Sporazuma iz Mostara i time onemogućavaju hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno predstavljanje u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, Hrvatski narodni sabor smatrat će uzurpatorima hrvatskih političkih prava te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Takvi politički subjekti i akteri nisu i neće biti politički partneri HNS-a BiH.
5. Hrvatski narodni sabor smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.
6. Hrvatski narodni sabor će dosljedno poštivati postojeći ustavno-pravni poredak BiH koji su utvrdili hrvati, bošnjaci i srbi kao tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, sve do trenutka kada inicijative zaIzvanredni sabor HNS 17. veljače 2022. godine izmjenu Ustava BiH i njenih zakona ne naruše takve odnose na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda.
7. Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda.
Ključni su, čini se, članci pet i sedam, gdje se kaže da će raspisivanje izbora bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona biti neustavan i antidaytonski čin, te da će članice HNS-a, ako ne mognu ostvariti prava pokrenuti pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH. Ono oko čega se sve više Hrvata slaže je da predstojeće izbore treba bojkotirati ukoliko stanje ostane kakvo jest.
Izvor: Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar