Milanović poručio da Hrvatska može blokirati izbore u BiH, Komšić mu odgovorio da je miješanje napad na demokraciju

Milanović poručio da Hrvatska može blokirati izbore u BiH, Komšić mu odgovorio da je miješanje napad na demokraciju

Hrvatski predstavnici će imati “moju punu podršku” kada je u pitanju održavanje izbora u BiH, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji smatra da ih hrvatska vlada “može” i “mora” blokirati ako se ne sprovedu promjene izbornog zakona koje traže Hrvati u BiH, na šta mu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić odgovorio da mora znati da je pitanje održavanja izbora unutrašnje pitanje BiH.

O tome se neće odlučivati u Zagrebu, nego će o tome odlučivati institucije BiH koje su odgovorne za provođenje izbora”, naveo je Komšić i dodao: “Svako dalje miješanje u izborni proces u BiH, ne može biti drugačije shvaćeno nego kao napad na demokratiju u jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi”.

Milanović smatra da pregovori vođeni u siječnju u Neumu uz posrednike iz Sjedinjenih Država i Europske unije nisu uspjeli približiti stavove HDZ-a BiH i vodeće bošnjačke stranke SDA i u takvoj pat poziciji strani diplomati odaslali su poruke da će se izbori uprkos tome održati.

Hrvatski predsjednik rekao je da je protiv širenja NATO saveza, a za BiH je rekao da neće dobiti dozvolu za pristupanje tom savezu zbog tzv. hrvatskog pitanja, na šta mu je Komšić odgovorio da se o tome “neće odlučivati u Milanovićevoj ‘maloj Moskvi’, nego na mnogo značajnijim mjestima”.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar