Hrvatski plaćenici u borbama protiv proruskih pobunjenika?

Hrvatski plaćenici u borbama protiv proruskih pobunjenika?

Ruski mediji tvrde kako su Ukrajinci angažirali plaćenike iz Hrvatske u borbi protiv proruskih separatista. 

– Slavjansk napadali Hrvati, a zapovijedali Amerikanci – stoji u bombastičnim naslovima na portalima Novorosinfo RusMoldaja. Ruske obavještajne službe navodno su presrele razgovore u Slavjkansku. Napadači komuniciraju na engleskom jeziku. Međutim, u razgovoru sudjeluje netko s tvrdim naglaskom. Zaključili su da je riječ o Hrvatu. 

Ruski portali tvrde da se radi o pripadnicima jedne američke privatne sigurnosne agencije, koja inače šalje svoje ljude da sudjeluju u takvim sukobima širom svijeta.

Ukrajinski premijer krivi policiju za smrti u Odesi

Ukrajinski premijer optužio je policiju da nije spriječila nasilje u Odesi i time uzrokovala smrt preko 40 ljudi u požaru. Arsenij Jacenjuk rekao je za BBC kako će biti puna, opsežna i nezavisna istraga. Većina žrtava bili su proruski aktivisti koji su poginuli nakon što su se zabarikadirali u zgradi Doma sindikata. 
– Osobno osuđujem sigurnosne službe i policiju jer nisu učinili ništa da spriječe nasilje. Neučinkoviti su i prekršili su zakon – rekao je i dodao kako je šef policije u Odesi već smijenjen, a tužitelji su počeli istragu. 

– Posao je tužitelja da sve istraži. Prvo šefa policije, njegove zamjenika, a onda i svakog policajca posebno – rekao je Jacenjuk. Međutim, dodao je kako proruske aktiviste krivi jer su provocirali nasilje. Optužio je Rusiju i proruske prosvjednike da orkestriraju pravi rat da bi eliminirali Ukrajinu i njezinu neovisnost. Kaže kako o lokalnom stanovništvu ovisi hoće li vratiti kontrolu u zauzetim zgradama na istoku zemlje. 

Kijev se sprema na nove napade, a stanovništvo strepi

Istočna Ukrajina sprema se na novi val sukoba dok Kijev nastavlja s antiterorističkim operacijama, a proruski aktivisti dižu nove barikade. Ukrajinski vojnici napredovali su u subotu i preuzeli kontrolu nad nekoliko zgrada koje su držali militanti. Međutim, u Lugansku su pobunjenici upali u sigurnosnu bazu. Tenzije su narasle nakon što je u požaru u Odesi poginulo 42 ljudi. 

Ukrajinske snage okružile su proruska uporišta u Slavjansku. Kreću se po malim gradovima gdje su militanti zauzeli većinu državnih zgrada. Lokalno stanovništvo u strahu je. Boje se da će vojska u svakom trenutku upasti.

U subotu je u Slavjansku poginulo nekoliko ljudi. Ministar obrane izvijestio je kako su tijekom noći uklonili jednu kontrolnu točku. Pucnjava se noćas čula i uKonstantinovki Mariupolu dok su ukrajinske snage vraćale kontrolu nad zauzetim zgradama. U subotu se borilo i na području Kramatorska gdje su ukrajinske snage vratile kontrolu nad policijskom zgradom. Proruski aktivisti u Mariupolu zapalili su barikade i banku PrivatBank koja je u vlasništvu guvernera Dnipropetrovska.

Izvor: http://24sata.hr
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar