Hrvatsko planinarsko društvo “Rama” započelo s projektom “Za čišću Ramu”

Hrvatsko planinarsko društvo “Rama” započelo s projektom “Za čišću Ramu”

S ciljem promjene stanja na terenu i pokretanjem ozbiljnije eko inicijative, Hrvatko planinarsko društvo “Rama” započelo je opsežan projekt identificiranja, lociranja i mapiranja ilegalnih odlagališta otpada pod nazivom “Za čišću Ramu”.

Svaka lokacija će biti snmljena GPS uređajem čime će se automatski dobiti podaci o njenom položaju na karti. Također, svaka lokacija bit će fotografirana, a od prikupljenih informacija i fotografija napravit će se baza podataka i interaktivna karta.

“Kroz dosadašnji rad na terenu kao i kroz uobičajene planinarske aktivnosti HPD “Rama” se često susrećemo s ilegalnim odlagalištima otpada, a čije postojanje je teško objasniti nekome tko kao planinar, izletnik ili turist dolazi u Ramu”, pojašnjavaju iz HPD “Rama”.

Postojanje ilegalnih odlagališta otpada predstavlja veliku opasnost od zagađenja okoliša, prvenstveno tla i podzemnih voda

Uz navedeno, otpad odbačen u okoliš pogodan je za razmnožavanje glodavaca i drugih štetočina koji su prijenosnici brojnih zaraznih bolesti. Ne treba izostaviti niti narušavanje izgleda krajobraza.

“Kao i u brojnim drugim sredinama, i u Rami su veliki ekološki problem ilegalna odlagališta otpada. Kud god krenuli, možete primjetiti zagađenost okoliša raznim vrstama otpada. Brojni su uzroci ovakvoga stanja, jedan od glavnih svakako je niska razina ekološke svijesti kod ljudi”, kažu iz planinarskog društva.

Osnovni cilj je tijekom ove kalendarske godine “pokriti” što veći prostor i prikupiti podatke o lokacijama s ilegalnim odlagalištima. “S obzirom da je projekt bitan za širu društvenu zajednicu cilj je uključiti pojedince i institucije te uspostaviti suradnju s njima”, zaključili su iz HPD-a “Rama”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar