• U Hrvatskoj postoji spomenik četničkom komandantu Šoškočaninu i Belim Orlovima, ali Pupovac ‘ne zna kakva su obilježja i natpis’ na njima!
  • U Hrvatskoj postoji spomenik četničkom komandantu Šoškočaninu i Belim Orlovima, ali Pupovac ‘ne zna kakva su obilježja i natpis’ na njima!
  • U Hrvatskoj postoji spomenik četničkom komandantu Šoškočaninu i Belim Orlovima, ali Pupovac ‘ne zna kakva su obilježja i natpis’ na njima!

U Hrvatskoj postoji spomenik četničkom komandantu Šoškočaninu i Belim Orlovima, ali Pupovac ‘ne zna kakva su obilježja i natpis’ na njima!

“Zanima me kada će se prof. Pupovac izjasniti o četničkom komandantu Vukašinu Šoškočaninu u Borovu Selu gdje je ubijeno 12 hrvatskih policajaca. Na spomeniku piše ‘Srpska zastava na srpskoj zemlji’, a stoje i ostala njihova obilježja”, napisao je jedan gledatelj HRT-ovog Otvorenog.

“Znam da postoji obiteljska grobnica, ali ne znam kakva su obilježja i kakav je natpis na tome. Ono što znam i u što sam bio uključen je bilo jedno drugo mjesto koje je izazivalo pažnju i manji broj ljudi, a to je grob vojnika koji su stradali u ratu u BiH i u Hrvatskoj, a koji je imao obilježja koja su podsjećala jedan broj građana Vukovara i onih koji su dolazili u Vukovar na ono što bi ih moglo vrijeđati. Postojala je na groblju šajkača i moja stranka je s nadležnim institucijama preoblikovala znamenja da ne bi na bilo koji način vrijeđala ljude ili izazivali ljude koji imaju posebne razloge da budu osjetljivi na ono što ih podsjeća na stradanje njihovih najbližih – bilo da se radi o rodbini ili prijateljima i suborcima”, pravdao se Milorad Pupovac.

O čemu je riječ?

Da, u Hrvatskoj postoji veliki spomenik četničkom komandantu koji je zapovjedio ubojstvo i masakr hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu, a navodno i snajperom ubio policajca Stipana Bošnjaka. Stariji dobro pamte to zloglasno ime pred kojim su drhtali Hrvati 1991., a ime mu je – Vukašin Šoškočanin. On je bio zapovjednik oružane pobune u Borovom Selu i provoditelj ideje Velike Srbije na tlu Hrvatske što je kasnije osjetilo na najsvirepiji način stanovništvo Vukovara i istočne Slavonije.

 

I još gore, u istom mjestu pored Vukovara, Borovom Selu, postoji spomen ploča Vojislavu Miliću koju su potpisali Beli Orlovi, članu koljačke postrojbe Vojislava Šešelja. Na njemu doslovno piše: „Na ovom mestu 2.5.1991. poginuo je Vojislav Milić prva žrtva rata u Borovu. Na koreji kraj Dunava, levo i ulazak je u Borovo selo gde se mutni sastaju oblaci tu padoše krajiški junaci. Živote su dali za slobodu, slobodu srpskome narodu. Slava im čelesi, Beli orlovi ORK, Borovo 1997.“

Objavljujemo dio pisma ogorčenog Vukovarca Petra Sovića koje je 2011. poslao hrvatskoj javnosti, a koje su mediji i političari „zaboravili“:

„Dostavljam vam fotografije spomenika na groblju u Borovu selu i srpskom vojnom groblju ‘Aleja’ u Vukovaru, podignutim u čast srpskoj vojsci Krajine (agresorima i kolaboracionistima), a neki su od njih osuđeni za najteži oblik oružane pobune protiv Republike Hrvatske i sudionici su zvjerskih zločina nad pripadnicima hrvatske specijalne policije.

Kao Hrvat i građanin Hrvatskog podunavlja, nakon Golgote koju smo proživjeli 1991., te nakon osuda našim generalima u Hagu, ne mogu se pomiriti sa činjenicom da se u našoj zemlji odaje počast istim onima koji su je rušili, palili i ubijali i koji su prouzročili mnogobrojne tragedije 90-ih tijekom njihove borbe za ‘otadžbinu’“.
Ogorčeni građanin Hrvatskog Podunavlja Petar Sović

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar