Humanitarne organizacije traže 500 milijuna dolara za krizu u Iraku

Humanitarne organizacije traže 500 milijuna dolara za krizu u Iraku

Humanitarne organizacije se spremaju uputiti poziv za sredstva od 500 milijuna dolara (454 milijuna eura), kako bi se odgovorilo na krizu u Iraku, priopćio je u ponedjeljak UNICEF, uoči međunarodnog susreta u Parizu o Iraku i Siriji.

''Humanitarna situacija u Iraku je vrlo blizu katastrofe ! Hitno nam trebaju dodatna sredstva da bi nastavili s intervencijama'', rekao je Philippe Heffinck, predstavnik UNICEF-a u Iraku, pozivajući se na priopćenje.

Prema agenciji Ujedinjenih nacija, za osam milijuna Iračana potrebna je hitna humanitarna pomoć, posebno za oko tri milijuna ljudi koji su morali napustiti svoje domove od početka lipnja 2014. godine, od ofanzive džihadista Islamska država (IS).
Međutim, "humanitarni pristup je otežan zbog borbi" i "nedostatak sredstava prijeti održavanju nekih humanitarnih intervencija", upozorio je UNICEF. Kao rezultat toga "sve humanitarne organizacije koje djeluju u Iraku" u četvrtak će u Bruxelles uputiti poziv za gotovo 500 milijuna dolara za olakšanje poslovanja u narednih šest mjeseci", navodi UNICEF.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države u borbi protiv IS-a bi trebalo da se sastane u utorak u Parizu da bi revidirala svoju strategiju, dok su džihadisti zabilježili velike pobjede u Ramadiju (u Iraku) i Palmiri (u Siriji) posljednjih tjedana.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar