I u BiH pad cijena nafte, litra goriva jeftinija za 5 pfeninga

I u BiH pad cijena nafte, litra goriva jeftinija za 5 pfeninga

Ministarstvo dobilo zahtjeve za smanjenjem cijena nafte. Može se potvrditi da će idućih dana doći do manjeg pada cijena nafte.

Idućih dana i u BiH ćemo imati blagi pad cijena nafte i naftnih derivata nakon što je posljednjih nekoliko dana u svijetu zabilježen konstantan pad cijena naftnih derivata, potvrdila je Vahida Crnalić, viša samostalna referentica za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine FBiH.

“Nakon pada cijena nafte i naftnih derivata na globalnoj razini, koje se sada kreću čak i ispod 30 dolara po baleru, i kod nas je prethodnih dana zabilježen određeni pad cijena. Obično se promjena cijena nafte odrazi i na tržište u BiH. Posljednjih dana cijene nafte u BiH su padale za otprilike 5 feninga”, rekla je Crnalić.Dodala je da će idućih dana na tržištu BiH doći do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata.”Imali smo zahtjeve za smanjenjem cijena nafte, tako da mogu potvrditi da će idućih dana doći do manjeg pada cijena nafte i u BiH. To će opet biti oko 5 feninga po litri”, kazala je Crnalić.

Inače, cijena litre dizela u BiH trenutačno iznosi oko 1,45 KM, dok benzin stoji od 1,65 do 1,70 KM. Cijena nafte i naftnih derivata je na razini regije Balkana već dugi niz godina najniža u BiH.

“Cijene nafte i naftnih derivata i dalje su najniže u BiH u usporedbi s drugim zemljama regije, gdje imamo malo više cijene. Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014., jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove. Isti slučaj imamo i u BiH, gdje su cijene nafte u posljednjih 18 mjeseci pale za nekih 70 posto”, kazala je Crnalić.

Posljednjih dana, nakon konstantnog pada cijena naftnih derivata u svijetu, cijena barela sirove nafte na svjetskim burzama kreće se oko 30 dolara. Barel nafte je sada postao jeftiniji čak i od barela vode.

hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar