Posla ima za sve, a svako šesto dijete dobije 120.000 kuna

Posla ima za sve, a svako šesto dijete dobije 120.000 kuna

Jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija na Jadranu tijekom ljetnih mjeseci, Bol na Braču, zimi se doima kao sablasno pusto mjesto. Takva je barem bolska riva dok puše bura ili jugo. No, jedno mjesto odudara od te pustoši.

To je dječji vrtić s gotovo stotinjak djece (čitav Bol ima 1.630 stanovnika prema popisu iz 2011. godine) koji je postao pretijesan, a sve zahvaljujući pronatalitetnoj politici tamošnje općinske vlasti koja, kako kažu u prilogu HRT-a, odudara od poslovične škrtosti Bračana iz viceva.

Za svako prvo rođeno dijete općina roditeljima daje 7.000 kuna, za drugo 15.000, za treće 30.000, za četvrto 60.000, za peto 90.000, a roditelji kojima bi se rodilo i šesto čedo dobili bi od općine čak 120 tisuća kuna!

“Imamo tijesan vrtić što kazuje da ova naša mjera ima efekta”, kaže načelnik općine Tihomir Marinković.

Osim toga, općina Bol daje novčanu potporu i za svaki pokušaj medicinski potpomognute oplodnje u iznosu od 7.000 kuna.

“Svi koji su zainteresirani mogu ovdje dobiti posao. Preko ljeta, mogu tako reći, uvozimo radnu snagu, pa u Bol dođe raditi i po 500 ljudi. Tko god želi, može ovjde raditi, a mi brinemo da se njihova djeca osiguraju”, istaknuo je načelnik Marinković u prilogu HRT-a.

Primjer Bola, uz još nekoliko sličnih poput općine Blato na Korčuli koja također izdašnim davanjima potiče natalitet i privlači mlade obitelji, iznimke su od sumorne otočke stvarnosti. A ona kaže kako na više od tisuću jadranskih otoka živi jedva 130 tisuća stanovnika dok ih, primjerice, samo na Malti, koja je upola manja od Brača, živi čak četiri puta više.

prvi.tv

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar