IBM investira u Hrvatskoj

IBM investira u Hrvatskoj

U sjedištu Vlade predstavljena je velika nova investicija u IT sektoru u Hrvatskoj. Riječ je o stvaranju globalnog IBM-ovog centra, jednog od  tri kakva postoje u svijetu.

U IBM-ovom centru biti će implementirana najnovija tehnologija i alati, rekao je Orešković, ističući kako je ova investicija poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu. Imamo odlučne ljude, znanje i mogućnosti, rekao je premijer tehničke vlade Tihomir Orešković.

Istaknuo je i da je ova investicija izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva, kako bi već na studiju pripremao mlade ljude za posao u centru.

Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor, rekao je Orešković te dodao kako se nada da će to pomoći i da će se oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti.

Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska, na početku obraćanja novinarima rekao je kako je ovaj dan najljepši dan njegove poslovne karijere. IBM-ov Client Inovation Centre u Hrvatskoj dokaz je da u Hrvatskoj imamo sposobne ljude, da imamo znanje i da možemo napraviti tako velik i važan posao. Zahvalio je na suradnji svima koji su sudjelovali u projektu. Reakcije i komunikacija bili su izvanredni. U vrlo kratkom roku uspjeli smo osjetiti sve referentne mogućnosti za takvu djelatnost u Hrvatskoj. Moram napomenuti i da su reakcije američkih institucija bile odlične – dali su veliku potporu i snažno su utjecali na ostvarenje ovog projekta, koji Hrvatskoj daje mogućnost da se ozbiljno pozicionira u svjetskom IT sektoru, rekao je.

Client Inovation Centre IBM-a daje potpuno novu dimenziju. Korisnicima diljem svijeta poslovna usluga na optimalnoj razini u korištenju IBM-ova sustava dostupna je 24 sata bez prekida, na jezicima zemalja u kojima se sustav koristi. Usluge će davati visokokvalificirani ljudi, spremni za tehnološku podršku u svakom trenutku. Znanje stranih jezika i tehnologije od iznimne je važnosti, ali pripremili smo i programe edukacije za mlade ljude koji će raditi u globalnom IBM-ovom centru. Otvaranje Centra planira se za prvi kvartal 2017. godine, za početak na postojećoj lokaciji IBM-a u Zagrebu, rekao je Zec. O vrijednosti investicije nije htio govoriti, rekao je samo da se u idućih nekoliko godina planira otvaranje 500 radnih mjesta.

O mogućnosti da IBM investira u Hrvatsku u svoj novi centar za tehničku potporu korisnicima početkom svibnja prvi su izvijestili slovenski mediji, koji su tada objavili da su ‘u igri’ bile još i Slvoenija i Slovačka, ali da je odabrana Hrvatska, jer je hrvatska vlada investitoru ponudila bolje uvjete za ulaganje.

Tada je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdio da je Vlada upoznata s namjerama IBM-a, ali je i istaknuo da američkom IT gigantu nisu nuđeni nikakvi posebni uvjeti, već da Hrvatska ima bolji ‘investicijski paket’ od zemalja u okruženju.

International Business Machines (IBM) američka je kompanija osnovana 1911. godine. Ta kompanija sa sjedištem u Armonku, u saveznoj državi New York, bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom računala, posredničkih softvera (middleware) i softvera, a nudi i usluge pružanja infrastrukture, hostinga i konzaltinga.

IBM je jedna od najvećih američkih kompanija, s više od 400 tisuća zaposlenih širom svijeta, a prošle je godine ostvarila prihode od gotovo 82 milijarde dolara te bruto dobit od gotovo 18 milijardi dolara.

hrt.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar