53 svjetske premijere i 120 filmova iz regije na 22. SFF-u

53 svjetske premijere i 120 filmova iz regije na 22. SFF-u

U sarajevskom kinu Meeting Point objavljen je i predstavljen Natjecateljski program 22. Sarajevo Film Festivala za igrani dugometražni film, kratki igrani film i program U fokusu.

Natjecateljski program 22. Sarajevo Film Festivala i ove godine će u fokusu imati regiju u širem smislu koja i ove godine uključuje 20 zemalja, javlja N1.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i Elma Tataragić, izbornica Natjecateljskog programa za igrani i kratki film te program u Fokusu na press konferenciji istaknuli su da je ovogodišnji program u prvi plan izbacio mlade autore, za koje očekuju da se pokažu kao festival otkrića.

Ovogodišnji program nudi novi uvid u mladu generaciju filmskih autora, a ujedno – filmovi iz Natjecateljskog programa bit će u velikoj borbi za najprestižniju nagradu Srce Sarajeva.

“SFF prikazuje preko 200 filmova, igranih, dokumentarnih i dugoj ili u kratkoj formi. Po čemu jeste napoznatiji i najzanimljiviji jeste taj naš fokus na regiju. Ona danas obuhvaća 20 zemalja bivše Jugoslavije i okruženja”, kazao je Purivatra.

“Jedna od najznačajnijih karakteristika jeste da su to kinematografije u razvoju, sa zanimljivim pričama, talentiranim autorima. Naš natjecateljski program fokusiran na mlade autore. Mi smo festival otkrića, koje želimo predstaviti svijetu – a koje pratimo kroz sve naše sadržaje”, dodaje direktor Sarajevo Film Festivala.

“Pred nama su brojna uzbuđenja, brojni filmovi i pozivam sve da dođu u što većem broju”, kazao je Purivatra.

Elma Tataragić sa svojim timom je ove godine pogledala 198 filmova, da bi odabrala 11 naslova koji su ušli u službeni izbor Natjecateljskog programa 22. Sarajevo Film Festivala.

Ono što je važno istaknuti u odnosu na prethodne godine jeste da se Natjecateljski program ove godine bavi isključivo suvremenim temama, te da su skoro u potpunosti izostavljene teme ratnog i postratnog društva, kao i društava u tranziciji.

Od 11 filmova, 8 će se boriti za Srce Sarajeva, dok će tri biti prikazana izvan konkurencije.U natjecateljskom programu SFF se uspio izboriti za dvije svjetske premijere.

Sumirano, na 22. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazano 39 filmova koji će se boriti za nagradu Srce Sarajeva, iz kategorije kratkog, igranog i dokumentarnog filma.

Ukupno će biti prikazano 50 naslova iz regije, a ako tome dodamo i filmove iz BiH – to je iznos od 120 filmova, a 22. Sarajevo Film Festival će ove godine imati i 53 svjetske premijere – što ga svrstava u sam vrh europskih i svjetskih festivala.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar