Ilija Cvitanović za N1: Napušta li HDZ 1990 HNS?

Ilija Cvitanović za N1: Napušta li HDZ 1990 HNS?

Ilija Cvitanović, predsjednik stranke HDZ 1990 govorio je za N1 u Danu uživo – gdje je pojasnio šta je ‘pozitivna diskriminacija Hrvata’, a dao i pregled stanja u HNS-u, odnosno da li će njegova stranka izaći iz tog okvira.

U proteklom periodu postavlja se pitanje ad li će HDZ 1990 i još nekoliko stranaka sa hrvatskim predznakom zajednički izaći na izbore 2018. godine, stoga je logično pitanje da li se raspada Hrvatski narodni sabor?

“Nikada niti jednog trenutka od mene kao predsjednika stranke niste čuli taj oblik i način djelovanja HDZ 1990. Nismo zadovoljni nekim odnosima unutar HNS, ali priču o napuštanju i način nastupanja 90-ke na izborima će donijeti središnja tijela stranke”, pojasnio je Citanović.

On je za N1 otkrio da je na jesen polaniran Centralni odbor stranke, koji će usmjeriti pravac djelovanja HDZ 1990.

“Ko sam ja da kao pojedinac da donosim takvu odluku o napuštanju HDZ-a”, kazao je Cvitanović.

“Na središnjem odboru ćemo definirati jasnu situaciju, odnose unutar HNS i politički put HDZ 1990”, kazao je.

Potpisan je sporazum o saradnji HDZ 1990 i Posavske stranke. Da li to znači okupljanje alternative za Čovićev HDZ?

“Potpisali smo načelni sporazum, i nastavit ćemo potpisivati takve sporazume sa strankama sa hrvatskim predznakom. Mi potpisnici smo nezadovoljni političkim predstavljanjem Hrvata, a na pravednim principima ćemo dogovoriti platformu”, kazao je Cvitanović.

On kaže da oni ne isključuju nikoga, i spremni su da se na drugačiji način odnose prema narodu.

“Možete to nazvati kako želite. Jednostrani dogovori nisu mogući, mi smo potpisali saradnju dvije stranke. I ona će se širiti i sa strankama u RS i FBiH. Iz toga će izaći zajednički nastup na narednim izborima”, kazao je Citanović.

“To može biti blok za bolje, jer se ne želimo baviti blokom protiv. Mi se želimo baviti politikom za ovaj narod i državu”, kazao je.

Razgovarao je i sa predsjednikom Hrvatske stranke BiH, a razmijenili su politička promišljanja.

“Imamo dosta sličnih stavova, biće sporazuma još – temeljenih na programskim načelima”, stav je predsjednika HDZ 1990.

Izborni zakon i kandidat za člana Predsjedništva BiH

“Puno je vezano za izmjene izbornog zakona, odnosno provedbu presude Ustavnog suda. Ako budemo imali okvir za natjecanje – u kojem Hrvati imaju oblik pluralizma. Imat ćemo sigurno tada. Ako ćemo imati egzibicije kao što smo imali Željka Komšića, sve su opcije otvorene. Ja nisam pojedinac koji može donijeti tu odluku”, ocijenio je u razgovoru za N1.

HDZ 1990 je kroz svoju historiju djelovanja uvijek ima kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Govoreći o izbornom zakonu, Citanović je pojasnio šta je to pozitivna diskriminacija Hrvata u BiH.

“Mi pričamo o izmjenama Djetona i Izbornog zakona, ali se nikada nije razgovaralo na adresi koja te odluke treba donijeti. Ovaj prijedlog koji se našao u proceduri – vidim kao podlogu za razgovor”.

Da li je HDZ-ov prijedlog diskriminirajući, Cvitanović kaže:

“Treba donijeti izborni zakon koji neće diskriminirati nikoga. Ako hoćete moje stajalište, glas Hrvata iz Tuzle, Posavine, Srednje Bosne – mora vrijediti više od Hrvata koji žive na većinskom području gdje su naseljeni. To je ta pozitivna diskriminacija”, kazao je.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar