INSPEKTOR NALOŽIO: U roku od 90 dana promijeniti Pravilnik o registraciji vozila

INSPEKTOR NALOŽIO: U roku od 90 dana promijeniti Pravilnik o registraciji vozila

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dobilo je rok od 90 dana da izvrši usklađivanje Pravilnika o registraciji vozila, saznaje Klix.ba. Ovo je uslijedilo nakon što je ministar Vojin Mitrović (SNSD) napravio kontroverzne izmjene koje su podigle veliku prašinu.

Upravni inspektor Ministarstva pravde BiH je sredinom rujna izvršio nadzor u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH nad spornom procedurom izmjena Pravilnika o registraciji vozila BiH.

Javna ovlaštenja se mogu prenositi samo zakonom

Navedenim Pravilnikom je reguliran način i postupak registracije vozila u BiH, izdavanja registarskih tablica, izdavanja isprava o vozilu, izdavanja i dodjele stiker naljepnica, oblik, izgled i sadržaj tablica, obrazaca i isprava o vozilu, način korištenja probnih i prenosivih tablica, vođenje evidencija o vozilima… Kako Klix.ba saznaje, inspektori su naveli kako se upravni i stručni poslovi iz nadležnosti organa uprave se mogu povjeriti drugim pravnim licima samo zakonom koji donosi u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da se javna ovlaštenja mogu prenositi samo zakonom, a ne podzakonskim aktima. Inspektori su prilikom vršenja nadzora utvrdili da odredbe Pravilnika nisu dovoljno jasno i precizno normirane jer se iz istih može zaključiti da se njima, bez jasnog zakonskog osnova, određeni stručni poslovi prenose ili bi se mogli prenijeti na druge institucije.

Istaknuto je da se izmjenama ostavlja mogućnost da povjeravanje javnih ovlaštenja mogu obavljati i privatne kompanije. Inspektori su naveli da se prenošenje javnih ovlaštenja može izvršiti isključivo odredbama zakona koji će tačno navesti koja javna ovlaštenja i u kojem obimu se povjeravaju na vršenje institucijama sa javnim ovlaštenjima.

Kontroverzne izmjene Pravilnika o registraciji vozila

Utvrđeno je i da izmjenjeni Pravilnik o registraciji vozila nije dostavljen Direkciji za europske integracije iako je propisano da su organi uprave dužni da nacrte i prijedloge usklađuju s pravnom stečevinom EU, a da ih prethodno dostave Direkciji na provjeru.

Prilikom nadzora je zabilježeno i da nisu sprovedene javne konsultacije o izmjenama Pravilnika, kao i da nije precizirano kako bi se osigurala sredstva u budžetu institucija BiH u slučaju prijenosa nadležnosti. Kako Klix saznaje, poručeno je da moraju postojati suglasnosti entitetskih odnosno županijskih MUP-ova kako bi se izvršile izmjene konkretno pravilnika te da sve mora ići prema već utvrđenim koracima.

Podsjetimo, inicijativa za inspekcijski nadzor je stigla nakon što su kontroverzne izmjene Pravilnika o registraciji vozila stupile na snagu 1. rujna ove godine, a koje između ostalog podrazumijevaju nove stickere s RFID tehnologijom za praćenje svih vozila iz ureda jedne privatne kompanije.

Bliskost SNSD-u

Špekuliralo se da će biti izabrana firma bliska vladajućem režimu u Republici Srpskoj jer sve tražene specifikacije kao da su “nacrtane” za jednu određenu kompaniju. Također, tu je i poskupljenje stickera sa 5 na 9 KM (novac bi išao u kasu privatne tvrtke, a ne u proračun BiH) te potpuna neopravdanost za uvođenje ovih izmjena Pravilnika o registraciji vozila u BiH kao i niz drugih nelogičnosti.

Iz Agencije za javne nabavke BiH su ranije upozorili da bi se, prema Zakonu o javnim nabavkama, takav aranžman tretirao kao prekršaj i trebao bi biti sankcionisan. Pored stickera ima još nekoliko spornih odredbi, naprimjer, poput načina izdavanja probnih/prenosivih registarskih tablica odnosno nepropisivanje naknada za njihovo korištenje.

Ranije su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za Klix.ba kazali kako su u više navrata dostavljali Ministarstvu komunikacija i prometa BiH komentare i prijedloge vezane za Pravilnik o registraciji vozila, međutim isti nisu uvaženi od strane Ministarstva. Ministarstvo od Agencije nije tražilo mišljenje vezano za cijenu stiker naljepnica.

Povodom afere “Stickeri” Transparency International u BiH (TI BiH) odlučio je podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing