PONIŠTENA ODLUKA: Australci ne priznaju više Zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela

PONIŠTENA ODLUKA: Australci ne priznaju više Zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Australija je u utorak poništila odluku prethodne vlade da prizna zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela, rekavši da bi se status grada trebao riješiti kroz mirovne pregovore između Izraela i palestinskog naroda.

Ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da će Australija “uvijek biti čvrst prijatelj Izraela” i da je predana rješenju o dvije države, u kojem Izrael i buduća palestinska država koegzistiraju u miru unutar međunarodno priznatih granica.

Vlada “ponovno obvezuje Australiju na međunarodne napore u odgovornoj potrazi za napretkom prema pravednom i trajnom rješenju s dvije države”, rekla je u izjavi.

Prethodni premijer Scott Morrison preokrenuo je desetljeća politike prema Bliskom istoku u prosincu 2018. objavivši da je Australija priznala zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela, ali da tamo neće odmah preseliti svoje veleposlanstvo.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je godinu dana ranije priznao Jeruzalem kao glavni izraelski grad.

Wong je novinarima rekao da je Morrisonovom odlukom iz 2018. “Australija izgubila korak s većinom međunarodne zajednice”, a zabrinuto ju je dočekala susjedna Indonezija s muslimanskom većinom.

Morrison je označio premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva 2018. samo nekoliko dana prije dopunskih izbora u izbornom tijelu u Sydneyu s jakim židovskim predstavništvom, koje je njegova Liberalna stranka ipak izgubila.

Guardian je u ponedjeljak prvi izvijestio o promjeni na web stranici Ministarstva vanjskih poslova i trgovine. Wong je rekla da je odluku donio kabinet premijera Anthonyja Albanesea u utorak.

Morrisonova koalicija predvođena liberalima izgubila je nacionalne izbore u svibnju, vraćajući laburističku vladu prvi put u devet godina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar