Inspektori u Mostaru, Novom Travniku i Livnu napisali kazni 150.100 KM

Inspektori u Mostaru, Novom Travniku i Livnu napisali kazni 150.100 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (FBiH) su u Mostaru, Novom Travniku i Livnu izvršili 79 kontrola i zbog uočenih nepravilnosti izdali 68 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 150.100 KM.

U ovim kontrolama inspektori su otkrili 10 neprijavljenih radnika i 38 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH, prenosi Srna.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa zapečaćeno je pet objekata, te su donesena četiri rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti.

Porezna uprava FBiH ističe da je kod svih kontroliranih poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftom i naftnim derivatima – benzinske crpke, utvrđeno da ne evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

Prilikom kontrola priređivača igara na sreću klađenjem utvrđeno je da šest kladionica u razdoblju poslije 18 sati ne evidentira promet u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

Akcijom inspektora bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, trgovine na malo naftom i naftnim derivatima – benzinske crpke, djelatnost priređivanja igara na sreću i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene radi provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar