U samo mjesec dana broj zaposlenih manji za čak 2.167 osoba

U samo mjesec dana broj zaposlenih manji za čak 2.167 osoba

Koliko će udar ekonomske krize uistinu biti na Europu nitko danas sa sigurnošću ne može kazati ali je jasno kako izuzetno teška vremena kucaju na vrata.

Vlasti najjačih država Europske unije, ali i nama susjednih država se itekako pripremaju za tešku jesen i još težu zimu ali i dalje itekako strepe hoće li sve to biti dovoljno. Inflacija pustoši Europu, podizanje kamatnih stopa moglo bi nakon inflacije izazvati recesiju, ruska agresija na Ukrajinu ne jenjava, covid kriza je usporila ali je još uvijek prisutna. Sve to vrlo lako bi moglo značiti značajniji pad industrije i zaposlenosti diljem EU.

A takav scenarij, barem prema posljednjim dostupnim podacima, već je pristupa u Bosni i Hercegovini.

Značajan pad zaposlenosti

Dnevni list već je pisao kako je ukupan desezonirani promet industrije u našoj zemlji u kolovozu 2022. u usporedbi sa srpnjem 2022. ostvario je pad od 3,1 posto. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 2,9 posto i na inozemnom tržištu zabilježen je pad od 7,2 posto.

Nažalost, sve ovo prati i pad zaposlenosti

Na dan 31. srpnja 2022. u BiH je bilo 361.774 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je veći za 2.167 osoba ili 0,60 posto. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 209.754 ili 57,98 posto su žene. Nezaposlenost se smanjila u Republici Srpskoj za 966 osoba (1,44 posto) i u Brčko distriktu BiH za 111 osoba (2,06 posto), dok se povećala u Federaciji BiH za 3.244 osobe (1,13 posto), podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Stopa registrirane nezaposlenosti za lipnju 2022. iznosila je 30 posto.

Reforme nužne ali ih i dalje nema

Zbog svega toga bilo bi od krucijalne važnosti da se što prije formiraju vlasti na svim razinama, da zasuču rukave i počnu raditi za opće dobro.

Nažalost, i prema izjavama nakon izbora teško je to očekivati jer su opet mnogo važnija određena ideološka pitanja, kao i ona od prije 30, 60 ili 100 godina. Zbog toga je iluzorno očekivati značajne reforme kako bi ojačale institucije, a koje bi pak bile servis svih naroda i žitelja ove zemlje. Svima je jasno kako bez toga neće biti bilo kakvih značajnijih promjena, poslodavci će i dalje biti nezadovoljni, radnici obespravljeni, umirovljenici na rubu gladi, pučke kuhinje i kontejneri sve puniji.

/Izvor: Dnevni.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing