Iračke snage ušle u istočna predgrađa Mosula

Iračke snage ušle u istočna predgrađa Mosula

MOSUL, 1. studenog (FENA) – Iračke snage u utorak su po prvi put ušle u istočna predgrađa Mosula, u okviru svoje ofanzive da protjeraju militante Islamske države iz grada na sjeveru zemlje.

Novinar BBC-ja koji je bio u pratnji antiterorističkih snaga navodi da su iračke snage naišle na žestok otpor.

Prema njima je otvarana vatra iz ručnih raketnih bacača i malokalibarskog oružja.

U ponedjeljak je irački premijer Haider al-Abadi poručio militantima Islamske države u Mosulu, koji drže ovaj grad pod svojom kontrolom od 2014. godine, da se “predaju ili da poginu”.

Govoreći u obližnjoj zračnoj bazi, Abadi je izjavio da se vladine snage primiču gradu iz svih pravaca i da će “otkinuti zmiji glavu”.

Oko 50.000 pripadnika iračkih snaga sigurnosti, kurdskih pešmergy boraca, pripadnika sunitskih plemena i šiitskh milicija učestvuju u ofanzivi u cilju protjerivanja mlitanata iz njihovog posljednjeg velikog gradskog uporišta u zemlji.

Prije početka operacije 17. oktobra, vjerovalo se da je između tri i pet hiljada militanata preostalo u Mosulu, skupa s 1,5 milion civila.

Više od 17.900 mještana je pobjeglo do sada, a sudeći po najgorem scenariju UN-a, još skoro 70.000 moglo bi krenuti iz grada.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar