Irma udarila na Kubu, SAD: Taj strašni uragan će nas uništiti!

Irma udarila na Kubu, SAD: Taj strašni uragan će nas uništiti!

Dok Florida čeka njegov dolazak sa strepnjom, uragan Irma, ponovno u kategoriji 5, došao je u petak navečer do Kube, nakon što je ostavio mrtve duž karipskih otoka kojima sad prijeti novi uragan – Jose.

Irma, koja je pala u kategoriju 4 u petak ujutro, ponovno je povratila snagu u noći na subotu te je vraćena na višu razinu – pet, u trenutku kad se obrušila na Kubu.

Nakon što je najmanje 19 osoba smrtno stradalo tijekom prolaza Irme preko nekoliko karipskih otoka, uragan je dospio do Kube rano u subotu, s naletima vjetra od 260 km/h, po Američkom nacionalnom centru za uragane (NHC).

Prije dolaska Irme, obilne kiše obrušile su se na otok gdje je iz predostrožnosti evakuirano milijun osoba. U turističkim zonama sjeverne obale Kube, više od 10.000 stranih turista i nekoliko tisuća domaćih prevezeno je na sigurno mjesto, a glavni grad Havana bio je pod uzbunom.

Do Floride stiže u nedjelju ujutro

Irma bi trebala doći do Floride u nedjelju ujutro preko otočja Florida Keys, prije nego pogodi Miami s vjetrom jačine 240 km/h. Potom slijede Georgia i Južna Karolina.

Lokalne vlasti upozorile su da “nijedno mjesto neće biti sigurno” u arhipelagu Florida Keys, omiljenoj turističkoj destinaciji na jugu Floride. “Nije sigurno da će biti moguće preživjeti bilo kome tko se nađe na otočju Florida Keys”, upozorio je Ed Rappoport, direktor NHC-a.

Američka državna hidrometeorološka služba očekuje da će Irma tijekom vikenda, prilikom udara u Floridu, postići brzinu vjetra od oko 270 kilometara na sat.

“Uragan Irma nastavlja biti prijetnja koja će uništiti Sjedinjene Države, bilo na Floridi ili u nekoj drugoj jugoistočnoj državi”, rekao je Long. Dodao je da se cijeli jugoistočni dio Sjedinjenih Država treba “probuditi i obratiti pažnju”.

Trump: Irma ima razorni potencijal

Guverner Floride, Rick Scott, rekao je da bi svi u toj državi trebali biti spremni za moguću evakuaciju i dao ozbiljno upozorenje stanovnicima ugroženih područja.”Nestaje nam vremena. Ako ste u evakuacijskoj zoni, morate ići sada”, rekao je novinarima. “Zapamtite, možemo obnoviti vaš dom, ali ne i život”, navodi BBC.

Broj poginulih u petak je na Karibima nastavio rasti.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je ranije u petak na razorni potencijal uragana Irma i pozvao stanovnike koji su na njezinom putu da prate vladine preporuke.

Naredba o obaveznoj evakuaciji izdana je za najmanje milijun stanovnika Floride, ali još ih je više pobjeglo prema sjeveru.

Uragan Andrew koji je poharao veći dio juga Floride 1992. “bio je uragan kategorije 5 ali vrlo mali, kompaktan, u usporedbi s onim što nas čeka s Irmom”, podsjetio je šef Američke agencije za upravljanje izvanrednim situacijama Brock Long.

U SAD-u, izvanredno stanje već na snazi na Floridi, u Georgiji i u Južnoj Karolini, prošireno je sjevernije na Virginiju.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar