Iscrpno i potresno svjedočanstvo o Ramskoj djeci siročadi u Drugom svjetskom ratu

U četvrtak je u dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu prikazan dokumentarni film simboličnog naziva „Oteto djetinjstvo“ autora mr. sc. Pave Crnjca, ramskog svećenika i istraživača Ramske povijesti. Film je izazvao veliko zanimanje publike, a sam po sebi predstavlja jedno iscrpno i potresno svjedočanstvo o Ramskoj djeci siročadi u Drugom svjetskom ratu, točnije u razdoblju s kraja 1942. i početka 1943. godine.
 
Kroz svjedočanstva preživjelih osoba i svjedoka tog vremena, film govori o teškom životnom putu djece izbjeglica iz Rame nakon četničkog zločina počinjenog nad tamošnjim stanovništvom listopada 1942. godine. Tada je mnoštvo djece, točnije njih 686, ostalo bez jednog ili oba roditelja. Djeca su poslije organiziranim transportima iz ratne BiH prebačena na prehranu u kontinentalnu Hrvatsku, ponajviše u Zagreb i okolicu u koji su pristizale i brojne druge izbjeglice i svih ratom zahvaćenih dijelova tadašnjedržave. Potresno stanje u kojem su se našli nakon četničkog napada na nevine ljude, pojačalo je još prebacivanje na njima nova i potpuno nepoznata područja na sjeveru. Ipak, tamo su njihovu nevolju i patnje ublažile obitelji udomitelja. Poslije rata mnoga od te malodobne djece vratila su se svojim domovima, a jedan znatan dio njih ostao je u domovima kod novih obitelji po kontinentalnoj Hrvatskoj. Kako su rasli, što su sve proživljavali i kakvo je bilo njihovo sjećanje? – moglo se po prvi puta pogledati u navedenom filmu. Ovo vrijedno i originalno svjedočanstvo koje od zaborava trga potresne priče više stotina Ramskih ljudi koji su u ratnoj oluji 1942. i 1943. godine kao malodobna djeca bili prinuđeni napustiti rodni dom te se rasuti diljem tadašnjeg svijeta pripremano je duži niz godina. Sada je uz potporu Gradske skupštine grada Zagreba i Ramske zajednice Zagreb ugledalo svjetlo dana na posebnom DVD-izdanju, a bit će predstavljeno i u drugim hrvatskim gradovima, od Požege do Iloka i Prozora.

Brojnu publiku na ovom događaju pozdravio je predsjednik Ramske zajednice Šimun Babić koji se prigodnim riječima zahvalio svim podupirateljima ovog filma, prijateljima Rame kao i svima okupljenima. Skupu se obratio i predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor koji je uz primljenu zahvalnicu od Ramske zajednice istaknuo kako su njegovi korijeni porijeklom upravo iz Rame, što ga čini ponosnim. O samom povijesnom materijalu, ozračju tog vremena i sadržaju filma okupljenima su govorili mons. Juraj Batelja s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, dr. sc. Željko Tanjić – rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta te don Pavao Crnjac, autor filma. On je u emotivnom govoru zahvalio svima koji su ga sve ove godine podržavali u njegovom nastojanju da istraži ovaj nepoznati i dugo prešućivani dio naše povijesti. Premijernom prikazivanju prisustvovali su brojni crkveni velikodostojnici, predstavnik Gradske skupštine grada Zagreba Davor Bernardić te predstavnici Ramske zajednice Požega.

Za sve okupljene na kraju večeri upriličen je prigodni domjenak, a Mladež Ramske zajednice uspješno je vodila prodaju filma na posebnim štandovima. Film se mogao kupiti po promotivnim cijenama.

Matej Škarica
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar