Iseljavanje iz BiH postaje sve dramatičnije, odlaze i oni koji imaju posao

Iseljavanje iz BiH postaje sve dramatičnije, odlaze i oni koji imaju posao

Nezaposlenost i migracijski tokovi najveći su problemi suvremene Europe, posebno jugo-istoka kontinenta, ocijenili su sudionici međunarodnog seminara „Obrazovanje i zapošljavanje mladih u Jugoistočnoj Europi – Problem migracija u Europskoj uniji“ koje je održan u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Kršćanskog radničkim pokreta iz Italije (Movimento Cristiano Lavoratori) i Europskog centra za radnička pitanja (EZA), a pod pokroviteljstvom Europske unije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predstavnici sindikalnih i radničkih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Italije, Litve, Austrije i Slovačka raspravljali su o daljnjem tijeku i razvoj migracijske politike u Europi. I o nezaposlenosti mladih i rapidnom rastu migracija na europskom kontinentu.

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić kazao je da je ovaj dio Europe jako važan i da je stabilnost regije jedan od uvjeta boljeg ekonomskog stanja.

„U posljednje vrijeme iz Bosne i Hercegovine ljudi, cijele obitelji, ne odlaze samo jer nemaju posla u BiH. I oni koji imaju dobre poslove često odlaze jer u našoj zemlji ne osjećaju sigurnost i stabilnost. Iseljavanje iz BiH postaje sve dramatičnije, a to će ozbiljno utjecati na stanje u državi. I na nama je odgovornost da širimo pozitivne vrijednosti, jer nigdje nije lako živjeti“, poručio je Topić.

Predsjednik MCL-a dr. Carlo Costalli kazao je da je Europa je u strahu.

„Migracijska kriza sve više prijeti zemljama europskog kontinenta, a ideali kao da su nestali. Ne smije nas obuzeti strah i pesimizam i  moramo se uključiti u razne procese integracije, potičući socijalni dijalog i suglasnost oko najvažnijih tema“.

Poseban gost na konferenciji bio je nadbiskup Trsta mons. dr. Giampaolo Crepaldi koji je održao predavanje o socijalnom nauku Crkve u današnjem vremenu. Prema njegovim riječima duboki problem europskog kontinenta jesu ideologije koje oduzimaju Europi njezine vrijednosti.

„Mnoge se stvari u Europi rade protiv Europe. Nerijetko institucije pate i pokušavaju pomiriti identitete naroda s institucionalnim aparatima. Suživot religija je ugrožen, politikom religijske indiferencije. Fenomen religije predstavlja se kao opasan, a gospodarski problemi često su žrtva političkih i financijskih problema. Trebamo obnoviti duhovne vrijednosti i europsku koheziju među narodima i državama. Moramo stvarati nova radnamjesta, ponovno trebamo pokrenuti proizvodni proces. Kada mladi nemaju posao i nisu uključeni u dobar obrazovni sustav, često vidimo da je mladima budućnost neizvjesna i stoga odlaze iz svoje zemlje“, zaključio je Crepaldi.

Na seminaru je bilo riječi o neusklađenost sustava obrazovanja i tržišta rada, ulozi radničkih organizacija u obrazovanju mladih, koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se migracije mladih smanjile, uopće o socijalnom tripartitnom dijalogu, vlasti, sindikata i poslodavaca.

Na seminaru su između ostalih sudjelovali i kopredsjedavajući EZA-a Piergiorgio Sciacqua, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever, profesor na Katoličkom sveučilištu u Mialnu prof. dr. Vittorio Emanuele Parsi, izaslanik ministrica rada i mirovinskog sustava Ante Lončar i mnogi drugi.

VL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar