Iskustvo misionara: Mi na zapadu imamo novce, oni u Africi imaju život i vjeru

Iskustvo misionara: Mi na zapadu imamo novce, oni u Africi imaju život i vjeru

Poznati katolički novinar i dopisnik brojnih medija iz Vatikana napisao je povodom Papinog apostolskog pohoda Africi kratak komentar u kojem se prisjeća svojih misionarskih dana provedenih na Crnom kontinentu.

„Mi na zapadu imamo novce, oni u Africi imaju život i vjeru“, ovim riječima započinje kratki komentar poznatog katoličkog novinara Edwarda Pentina i dopisnika iz Vatikana (NCR, EWTN) u kojemu se prisjeća svojih dana koje je proveo kao učitelj u benediktinskoj školi u divljini Tanzanije.

Te riječi nisu njegove, nego jednog talijanskog misionara koji je, kao i on, prošao kroz iskustvo života u Africi i neodoljive duhovne privlačnosti koju on sadrži u sebi.

Pentin ih je čuo u Londonu, negdje 1990-ih nakon povratka s boravka u misijama. Napisao je kako je prolazio kroz depresiju, jer je morao ponovno iskusiti život u „sekulariziranom gradu bez duše“, kako je opisao, nakon Tanzanije.

„Ono što mi je doista nedostajalo bio je duboki osjećaj transcendentnog u društvu gdje su svi vjerovali u nadnaravno i bili svjesni Božje prisutnosti, čak i u slučajevima kada nisu upoznali Krista do kraja“, napisao je Pentin.

Jedan od najuglednijih vatikanista koji piše na engleskom jeziku otkrio je i jedan prilično osoban detalj. Njegovo iskustvo u Tanzaniji utvrdilo ga je u odluci da se obrati na katoličku vjeru i uđe u Crkvu.

On je ovaj tjedan na apostolskom pohodu s Papom u Africi i napisao je kako ga je to putovanje iznova podsjetilo na radost koja izbija iz ljudi u Africi, radost koja je sveprisutna.

„Svaki stanovnik kontinenta će vam reći kako puno ove radosti dolazi preko patnje. Siromaštvo, kao i život i smrt, ovdje su povezani… Ironično, to je ono što oslobađa i daje život. Kada ste svaki dan suočeni sa smrću i ne skrivate je kao neki tabu, onda i na život gledate u pravoj perspektivi. S usađenim osjećajem za sakralno, ljubavlju za život i obitelj i poštovanjem za društveni poredak, solidarnost i tradiciju, potpuno je prirodno da vjera tako brzo raste u Africi. Crkve su pune vjere, imaju ono što smo mi na zapadu izgubili“, dočarao je.

Potom piše da je jedan njegov kolega, kako prenosi Bitno.net, pitao lokalnog mladića u Maputou, gradu u Mozambiku kojeg je Papa posjetio, odakle dolazi ta radost među afričkim vjernicima. „Na zapadu mnogi od vas više ne vjeruju. Mi vjerujemo“, bio je odgovor.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar