ISPLAĆEN JOŠ JEDAN SET POTPORA ZA POLJOPRIVREDNIKE

ISPLAĆEN JOŠ JEDAN SET POTPORA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Sukladno Programu utroška sredstava poljoprivrede u ovoj godini, slijedeći praksu i ranijih godina, Općina Prozor – Rama  je izvršila obračun i isplaćen je još jedan set potpora za poljoprivrednike.

 

Riječ je o naknadama vlasnicima krava, kojih je u ovoj grupi bilo 73 domaćinstva. S ukupno 206 krava, koji su dobili po 120 KM po grlu. Zatim vlasnicima ovčarskih i kozarskih farmi, njih 63 sa 5561 grlom, koji imaju veća stada i nalaze se u federalnom sustavu poticaja te od Općine dobiju 5 KM po grlu, kao i 45 vlasnika manjih ovčarskih farmi sa 1211 grla koji ne ostvaruju pravo na federalni poticaj, ali ostvaruju općinski poticaj od 10 KM po grlu. Ranije je vlasnicima krava, njih 169, isplaćena potpora za  374 grla.

 

Zajedno sa ranije isplaćenim potporama po osnovu uzgoja bijelog luka, žitarica, veterinarskim uslugama, kao i potporom za obnovu nasada šljive, općinskim potporama za poljoprivredu i ove godine obuhvaćeno je preko 500 seoskih domaćinstava u općini Prozor – Rama u ukupno predviđenom iznosu od 400.000 KM, što je značajan doprinos opstanku na selu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar