PERO KAPČEVIĆ ZA SN: Šveđani se žele osvetiti

PERO KAPČEVIĆ ZA SN: Šveđani se žele osvetiti

Kad god je u pitanju švedski nogomet, u bilo kojem rangu, za komentar i analizu nerijetko “kucamo” na vrata Pere Kapčevića, hrvatskog stručnjaka, trenutačno u ulozi pomoćnog trenera u tamošnjem prvoligašu Östersundsu. Tako nas je i ovoga puta put odveo do njega, pa smo ga zamolili za nekoliko rečenica, a uoči važne utakmice Švedske i Hrvatske.

Piše: Jure Burić, Sportske novosti

Kako su Šveđani prokomentirali poraz u Zagrebu, kako su ga doživjeli?
– Švedski izbornik više je bio razočaran rezultatom nego igrom koju su prikazali njegovi igrači u glavnom gradu Hrvatske. Nakon tog poraza imao je primjedbi na suđenje. Svi su, zapravo, smatrali da je podjela bodova bila najrealnija u Zagrebu te su zbog takvog razmišljanja i takvih ocjena bili razočarani i nezadovoljni.
Za pretpostaviti je da ih rasplet zagrebačke utakmice stoga dodatno motivira pred revanš u Solni. Koliko su “napaljeni” pred uzvrat, jesu li uvjereni da kod kuće mogu dobiti Hrvatsku?
– Nema dvojbe, Šveđani žele revanš za poraz u Zagrebu, žele pobjedu i prekid negativnog trenda. Vjeruju u pobjedu.

Kuluševski je budućnost

Koliki je po vašem mišljenju realan omjer kvalitete Švedske i Hrvatske? Što Vatreni trebaju učiniti za pobjedu, kolike im izglede dajete u subotnjoj utakmici?
– U Hrvatskoj je smjena generacija, to se vidi i po igri. Vrhunske izvedbe se smjenjuju s prosječnima, što je sasvim normalan proces stvaranja nove reprezentacije. Isto stanje je i sa švedskom reprezentacijom. Kako god, Vatreni trebaju odigrati odličnu utakmicu da bi došli do pobjede. Ako Hrvatska ponovi igru kao protiv Francuske, bez obzira na poraz u toj utakmici, vjerujem da može stići do pobjede protiv Švedske u gostima.
Vide li Šveđani u Kuluševskom igrača koji im može pomoći donijeti velike stvari u subotu i u godinama koje dolaze?
– Kuluševski je budućnost švedskog nogometa, takva su gledanja na igru i razvoj tog dečka. Ima kvalitetu i karakter, ako bude zdrav i na tom putu mu se ne ispriječi ništa nesportsko, nekakva nezgoda, bit će jedan od nositelja igre švedske reprezentacije u sljedećem desetljeću.

Zlatan kao kralj

Smatra li švedska javnost da je Ibrahimović trebao i dalje biti član reprezentacije?
– Mišljenja su podijeljena, jedni žele da se Zlatan vrati, a drugi smatraju da mladi trebaju preuzeti odgovornost. Zlatan se oprostio od reprezentacije i ne vjerujem da će ponovno zaigrati u najboljoj švedskoj vrsti, iako sa svojih 39 godina dominira u AC Milanu i Seriji A, a u Švedskoj uživa nestvaran ugled. Naime, kralj Karl Gustav i Zlatan jednako su popularni u ovoj zemlji. Takav status ima Zlatan ovdje, kao najbolji igrač svih vremena. U Švedskoj je Zlatan Ibrahimović institucija.
Kako gledaju na Modrića?
– Cijeli svijet respektira Modrića, pa tako i cijela nogometna Švedska. Luka je napravio vrhunsku karijeru i još uvijek dominira u veznom redu Real Madrida. Za primjer, moj mali sin Jure pitao me je prije nekoliko dana: “Tata, kako se postaje Modrić?” Bio sam presretan i ponosan dok sam mu objašnjavao Lukin put do uspjeha, a on je svaku moju riječ upijao i postavljao dodatna pitanja o Luki…

image

ANDERS WIKLUND

Kakva je trenutačna epidemiološka situacija u zemlji, kako se igra, trenira, je li COVID-19 utjecao na izbornikov kadar?
– Epidemija se ponovno širi u Švedskoj, dosta je igrača i nekoliko trenera u prvoj ligi zaraženo i zbog toga su u izolaciji. Primjerice, u teretani naši igrači vježbaju u manjim grupama, a na terenu vježbamo svi zajedno. Koristimo tri svlačionice da se minimizira rizik od zaraze. Prije mjesec i pol smo imali četiri slučaja zaraze, ali evo već tri tjedna smo svi negativni na testovima koje jednom tjedno odradimo. Eto, sada i izbornik Janne Anderson propušta okupljanje zbog slučaja korone u obitelji. No, o zarazi među igračima švedske reprezentacije do današnjeg dana nema informacija.
Je li se razmatrala opcija igranja s gledateljima?
– Pa, u Švedskoj je na državnoj razini od 1. studenoga dopušteno igrati utakmice pred 300 gledatelja. Ta odluka vrijedi do daljnjega. Ukoliko lokalne vlasti zabrane okupljanja iznad 50 ljudi, onda odluka s državnog nivoa više ne vrijedi.

Ne prave dramu

Komentira li se Vidina “pozitiva”?
– U više ovdašnjih sportskih medija spominje se da je Domagoj Vida pozitivan na koronu i da je bio u bliskom kontaktu s nekoliko hrvatskih reprezentativaca tijekom zagrijavanja i u prvom poluvremenu. Ne prave dramu. Bar je ja nisam uočio…
Hrvatska u Švedsku dolazi nakon raspucane partije s Turskom…
– Spominje se, naravno, u medijima ta utakmica Hrvatske i neriješen rezultat protiv Turske, iz svih komentara može se shvatiti upozorenje na Hrvatsku. Svi koji prate nogomet u Švedskoj su dakako upoznati s kvalitetom hrvatskih reprezentativaca, a iako Šveđani tradicionalno imaju problema u ogledima s Hrvatskom, opet vjeruju u dobru igru i pozitivan rezultat u subotu – završio je Kapčević.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing