Isplivala prepiska Novalića i ostalih: “Solak je ograničen k’o balkon, a vozi Touarega”

Isplivala prepiska Novalića i ostalih: “Solak je ograničen k’o balkon, a vozi Touarega”

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužitelj Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza među kojima su bili mailovi te Viber poruke. Radilo se o komunikaciji između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić.

U Viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog stožera CZ.

U jednoj poruci Novalić kaže: “Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati“.

Ganibegović na to kaže za Solaka: “Ograničen je ko balkon, a vozi Touarega“.

Što misle Hrvati

Novalić dodaje: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o ničemu. Mogu misliti što Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak”.

Kalajdžić piše: “Mujica se prodaje za 100 maraka”.

Radi se o porukama od 24. ožujka 2020. u kojima je prema stavu Tužiteljstva BiH vidljivo iniciranje Novalića da smjeni Federalni krizni stožer jer, kako je naveo u jednoj od prepiski, “ima previše mekušaca“.

– Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve – naveo je u jednoj od poruka Novalić, a na to mu Kalajdžić odgovara: “Mi moramo sve izmijeniti u Kriznom stožeru i preglasati sve što treba”.

Novalić je dodao: “Treba i Solaka smijeniti“. Nakon toga je Novalić konstatirao “da ja imam na raspolaganju 20 milijuna rasporedio bih ih po županijama i smirio situaciju”.

Tužitelj Pašić je prezentirao i izvod iz “WhatsApp” prepiske Hodžića i svjedokinje inicijala K.M.

Ponuda bez pokrića

– Daj mi odmah za ovo ponudu – šalje Hodžić K.M., a u prilogu poruke se nalazi plan potreba FZZJ u PDF formatu koju je Novalić proslijedio vlasniku “Srebrene maline”.

K. M. mu odgovara: “Evo idemo,idemo”.

Komentar tužitelja Pašića na ove dokaze bio: “Časni sude, u ovom razdoblju Hodžić na stanju u svojoj firmi nije imao ništa od medicinske opreme”.

Zanimljiva je bila i komunikacija od 3. travnja 2020. između Ganibegovića i Solaka, a koju su izuzeli istražitelji SIPA-e.

  • “Bio mi je Fikret jutros, gledali smo i ovo svakako nije dobro izračunato, nije 3.399.000, već 4.212.000. Ne treba nam ovo sve, jer sam kupio vizire i ne trebaju nam naočale”  napisao je Ganibegović Solaku.
  • Tužitelj je naveo da ovaj posao nije realiziran jer je isti dan potpisan ugovor sa “Srebrenom malinom” za nabavku respiratora.

Razmjena poruka od 27. travnja između Ganibegovića i Novalića otkriva njihovo interesiranje da li je novac prebačen Civilnoj zaštiti.

Ganibegović u poruci pita Novalića: “Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu”, a ovaj odgovara: “Zar nije prebačeno”.

– Možda jeste Civilnoj zaštiti, a nije “Malini” – kaže Ganibegović, a Novalić odgovara: “Ček da provjerim sa Solakovim ljudima”, a potom šalje poruku: “Nije prebačeno”.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing