Istraga otkrila kako je Balkan ostao bez struje

Istraga otkrila kako je Balkan ostao bez struje

Europska mreža operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSO-E) objavila je kako se lančana havarija 21. lipnja dogodila po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta. Njena ekspertska grupa istražuje ovaj incident, zbog kojeg su Bosna i Hercegovina, skoro čitave Albanija i Crna Gora te Dalmacija u Hrvatskoj ostale tri sata bez struje, izvijestila je televizija N1.

Krah napona Kako bi ispitali uzroke prekida opskrbe električnom energijom u jugoistočnom dijelu elektroenergetskog sustava regije Kontinentalne Europe, prvi sastanak svoje stručne grupe održali su ENTSO-E, Agencija Europske unije za suradnju energetskih regulatora (ACER) i regulatori i operatori prijenosnog sustava (TSO) u regiji. ”Ona će detaljno istražiti osnovne uzroke incidenta i u svom konačnom izvještaju navesti preporuke”, stoji u objavi.

ENTSO-E je preliminarno objavio redoslijed događaja i pohvalio koordinirane napore pogođenih TSO-ova zahvaljujući kojima je opskrba ponovo uspostavljena za tri sata. Bosna i Hercegovina, skoro čitave Albanija i Crna Gora te Dalmacija ostale su po tri sata bez struje 21. lipnja u 12.24 zbog velikog kvara. Sustavi prijenosa tih zemalja su pretrpjeli krah napona. Ostatak Kontinentalne Europe nije bio znatnije pogođen u navedenoj situaciji. Regija koja je u pitanju je pred kolaps uvozila dva gigavata struje iz okolnih zemalja i isporučivao 417 megavata u Italiju kroz visokonaponski kabl za jednosmjernu struju (HVDC) nazvan Monita.  Ta linija ide ispod mora.

Kratki spojevi

Dva iznenadna iskakanja dalekovoda dogodila su se u 12.09 i 12.22. Napon je poslije drugog poremećaja počeo padati u široj oblasti i pojačao tok. Taj incident je aktivirao uređaje za zaštitu i linije su prekinute, što je pak dovelo do izdvajanja pogođenog kraja iz elektroenergetskog sustava Kontinentalne Europe. Onda je unutar njega nastavljeno slabljenje napona, uz pad frekvencije, pa je došlo do potpunog prekida. Dakle, 400-kilovoltnu liniju Ribarevine – Podgorica2 u Crnoj Gori je iz mreže u 12.09 izbacio kratak spoj. Pojačalo se opterećenje na više drugih linija, ali bez premašivanja granica ili nevolja s naponom ili frekvencijom.

Onda je kratak spoj u 12.22 prekinuo i četiristokilovoltnu vezu između Albanije i Grčke – Zemblak-Kardija. Odmah nakon drugog događaja registrirana su prekoračenja u opterećenju i voltaži. U jugoistočnom dijelu Kontinentalne Europe napon se, naime, survao. Dva minuta zatim su dalekovodi poispadali jedan za drugim. Mreža od 400 kilovolti je vraćena u funkciju za manje od tri sata. Ubrzo su onda obnovljeni i sustavi na lokalnoj razini. Inače, Balkan je već skoro tri tjedna zahvaćen ekstremnim toplotnim valom. Elektroenergetski sustav je pod pritiskom zbog uspona potražnje i jake suše, dok su prijenosni kapaciteti ograničeni, a mehanizmi fleksibilnosti slabi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing